Cat costa mancarea

De ceva timp tot aveam in gand sa ma mut de langa ai mei, sa iau viata in “primire”, sa aflu pe propria piele daca ma pot descurca. Am facut pasul asta chiar daca sunt departe de casa, asta mai putin conteaza. Cel mai mult conteaza ca m-am adaptat repede si o contributie importanta a avut prietena mea. In blogosfera constanteana s-a dezbatut de curand subiectul “cat costa sa stai cu chirie”. Discutia prin comentarii a degenerat in alt subiect. Unei persoane ii ajunge 100 de lei pe luna pentru mancare? Discutia o gasiti la Cristi Mirea pe blog.

Nu intru in detalii despre cum imi administrez eu banii. Am fost invatat cu greul de cand eram mic si acum “culeg roadele”. Astazi am fost sa fac piata, sunt alimente pe care le cumperi o singura data pe luna si altele saptamanal sau la cateva zile. De exemplu malaiul, zaharul, cafeaua, faina iti pot ajunge mai mult decat legumele, produsele lactate, ouale, carnea sau painea. Am facut o “lista de necesar” si am plecat la cumparaturi.

Mai jos o sa fac o lista mica cu produsele cumparate si cat au costat.

– 10 kg cartofi albi = 16 lei;

– o salta verde creata = 2,5 lei;

– 1,2 kg mere ionatane = 4,5 lei;

– un borcan de 800 g bulion = 5,29 lei;

– 1 kg zahar = 4,89 lei;

– 1 kg orez = 5,59 lei;

– 1 l lapte = 3,09 lei;

– doua pungi chips-uri = 5,38 lei;

– 2,6 kg varza alba = 2,12 lei;

– 1 kg de lamai = 5,83 lei;

– o rodie = 2,99 lei;

– doua conserve de pate (2 x 200 g) = 6,20 lei;

– o conserva de peste (125 g) = 2,49 lei;

– 500 g pastarnac = 1,9 lei;

– 1 kg morcovi = 1,89 lei;

– o legatura de patrunjel si una de marar = 2 lei;

– un pachet de unt (200 g) = 2,45 lei;

– doua role branza topita (2 x 125 g) = 4,20 lei;

– o legatura de ceapa verde = 2,5 lei;

– o punga de fidea (200 g) = 2,29 lei;

– doua capatani de usturoi = 1 leu;

– doi ardei grasi = 1,5 lei;

– o legatura de ridichii = 2 lei;

TOTAL: 88,6 lei.

Produsele le-am cumparat dintr-un supermarket si o piata din apropiere, am incercat sa ma incadrez intr-un buget, dar sa tin cont si de calitatea produselor. Sa nu credeti ca alimentele astea ajung o luna, in lista n-am trecut carne, oua, produse lactate, condimente, paste fainoase si altele necesare unei mese calde in fiecare zi. Recunosc ca acum “traiesc” modest, am in plan sa strang niste bani.

Poti supravietui doar cu 100 de lei pe luna? Raspunsul este afirmativ, dar asta inseamna sa-ti dai peste cap organismul. Se numeste supravietuire la limita..

33 thoughts on “Cat costa mancarea”

  1. Titlu în presa constănţeană: “Senzaţional! Un grup de bloggeri constănţeni colindă casele de copii în scop nobil!” 😀

  2. “Apoi, eu nu înțeleg o chestie: limonada are mai multă vitamina C iarna?” daca tu poti sa spui prostia asta, scuze dar nu are rost sa iti mai dau explicatii pentru celelalte lucruri spuse..

  3. +1 la ce-a zis Cristi de vizavi de blogări, subscriu şi mă încadrez.

    În rest, ca să dăm în relaş, un BM de sărbători, ceva?

  4. @Cristi: tu ești singurul/printre puținii din Constanța care scrie mai frecvent pe blog. Eu zic că ești destul de blogger 😀

    @constanteanul: peștele proaspăt pleacă de la 5-6 lei/kg. Biban, caras… Orezul costă 6-7 lei o pungă din care gătești o grămadă. Apoi, eu nu înțeleg o chestie: limonada are mai multă vitamina C iarna? Vorba lui Marius: mai relaxează-te, că faci ulcer! 😀

  5. @ddumi: joe s-a facut mic
    @ Constanteanul: blogeri nu stiu sa gateasca, nu stiu sa supravietuiasca, nu stiu sa futa….e un fapt, ca-n viata. Daia eu nu sunt bloger :))

  6. “Salata fite, sardine la fel, chipsurile..ce sa mai zic…rodie, lamai, mere, usturoi ..”
    usturoi fite? mere fite? salata fite? lamai fite… incredibil. Ce mananci domnisoara? Ce alimente consideri tu ca nu sunt fite? cu ce poti sa inlocuiesti o limonada bogata in vitamina c (mai ales pe timp de iarna) sau merele, usturoiul… cum sa nu me enervez cand citesc aberatii?

  7. nu sunt incordat, sunt doar uimit de ce prostii vorbiti voi aici. Se poate trai dar este chin si dai in ulcer.. adica poti muri… se poate trai dar poti muri. poti sa imi stergi comentariul daca te deranjeaza.

  8. imi place ca va dati cu parerea desi eu n-am specificat cat imi ajung cumparaturile astea, era o banala piata ca sa completez alimente care s-au terminat, in niciun caz un experiment!

    @constanteanul, relaxeaza-te ca esti cam incordat, discutii despre ce alimente trebuie sa aiba omul in casa gasesti la articolul lui Cristi Mirea, k?

  9. Nu stiu ce ai inteles tu, dar eu nu am zis ca nu se poate trai, iar ddumi nici atat…se poate dar e chin…Si sunt multe chestii pe care el le poate scoate din cumparaturi si astfel se incadreaza mai usor…vezi mai sus lista cu “fitele”, adica lucruri pe care le poti inlocui cu ce spui tu acolo…

  10. @Elizabeth, si eu ce spuneam ? am dat doar cateva exemple de produse care LIPSESC din cumparaturile lui. Am mai zis si ca pentru un fel de mancare nu a cumparat multe altele si ca a cumparat cate putin din fiecare fel de mancare ce poate fi facut. Pana la urma ai ajuns tot la ce spun si eu si deja nu mai comentez prostiile..

  11. Doamne, ai o problema cu uleiul…

    Mai adauga:
    – 9 lei – ULEIUL ALA (2 litri)
    – 6 LEI – FAINA
    – 2 LEI – ESENTELE (ca fara ele nu e dulce)
    – 2 LEI – CREMA DE PRAJITURA (asta ca vrei tu, care oricum se poate face)

    Vai, tare mult s-a marit nota de plata … depaseste cu putin 100 de lei.
    Oricum ar fi, e aproape imposibil sa traiesti cu 100 de lei 1 luna… Spun din proprie experienta. Am tras de 60 de lei 3 saptamani, cu cele mai infecte produse alimentare dupa care m-am trezit cu ulcer si alte chestii.

  12. nu te supara pe mine ca iti spun dar ai facut cumparaturile aiurea doar ca sa arati ca poti iesi cu mai putin de 100 lei.
    Ai cumparat o varza (dar nu ai cumparat ULEI, condimente pentru varza, eventual si o costita sau ceva carne langa – insa aici sa zicem ca este optionala carnea)
    Ai cumparat cartofi (dar nu ai cumparat ULEI!)
    Ai cumparat zahar.. .ce faci cu el? Daca vrei sa faci ceva dulce iti trebuie alte alimente pe care nu le-ai cumparat (FAINA, esente, crema de prajitura sau… ULEI)
    Ai cumparat pastarnac, usturoi, ceapa verde, fidea… ce Ciorba faci tu din astea? Le fierbi pe toate la un loc si mananci gol? Ca paine nu ai cumparat.
    Ai mai cumparat o salata verde.. care trebuie facuta cu putin ulei..
    Ai mai cumparat o rodie si cateva produse pe care se la mananci la micul dejun. + 2 pachete de cipsuri si ce mai ai tu pe acolo. Per total, vreau sa intelegi ca ce ai cumparat tu acolo sunt alimente din care nu poti gati un fel de mancare, se vede ca nu te pricepi deloc si ca ai vrut doar sa incerci sa iesi cat mai ieftin la casa, asta ca sa ne arati ca se poate trai. Aia nu e mancare pentru o luna… eventual doar daca mananci asa : ziua 1: cartofi prajiti, putin pateu,o ridiche si desert niste usturoi. Ziua 2, ciorba din fidea cu 2 pastarnaci si niste ardei rosii… hai sa fim seriosi.

  13. Eheee, eram și eu tânăr și nu îmi plăceau produsele vrac. Dar, dacă găsești un magazin bun, o să te sucești și tu 🙂

    Îți recomand să încerci de câteva ori produse vrac (vorbesc de cele perisabile: lactate, carne) și vei fi mulțumit. Atât de calitate cât și de preț.

  14. Nu obisnuiesc sa cumpar produse vrac, prefer ambalate. Acum depinde si cat vreau sa cumpar si ce gasesc ambalat.. daca gasesc. Sunt vreo doua magazine cu produse lactate in zona, dar erau inchise ieri. Inventar isi face fiecare, vrei sa-l fac public pe al meu? :))

    ps. multumesc pentru sfaturi

  15. Marius, niște corecții:
    – mizeria aia de untar nu are nici o legătură cu untul. Am impresia că nici măcar nu e făcut din lapte. Un pachet de unt este minim 5 lei.
    – îți recomand să găsești un magazin de lactate în zona în care stai. Costă în jur de 12lei kg de… orice (telemea, caș, smântână), plus că este marfă proaspătă. Într-o vreme avea și unt (tot în jur de 12 lei/kg) foarte bun. Pe de altă parte, când te duci la supermaket, ai grijă la produsele vrac. Am observat, și la Real și la Auchan, că majoritatea produselor vrac sunt mai scumpe decât cele ambalate…
    – idem pentru carne și pește.
    – ridichi, ridichii

    Poti supravietui doar cu 100 de lei pe luna?

    Da, dar doar pe o perioadă limitată, câteva luni și doar vara/toamna.

    Ne-ai luat-o înainte, atât mie cât și lui Cristi, cu bugetul pe mâncare. Ar fi interesant să faci câte un „inventar” d’ăsta de fiecare dată când te duci la cumpărături 🙂

    @Harry: când viața îți dă lămâi… faci limonadă 😀

    @ElizabethS: din câte îmi aduc aminte, treaba asta cu vitamina C și gripa/răceala este doar un mit…

    Claims of vitamin C’s efficacy in treating the common cold have been criticized by many researchers. The most-cited reviews of the subject have concluded that there are no beneficial effects beyond a placebo

    De aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C_and_the_common_cold

  16. Lipseste: ulei- orice ai gati din lista de mai sus ai nevoie de ulei.
    : ceapa- la fel, cam in orice mancare
    : paine – una pe zi
    : sare …………
    Da, uni poate supravietuiesc cu 100 lei pe luna, dar chiar nu-mi dau seama ce pot manca, sigur nu ce ai trecut tu mai sus. ce ai tu acolo, tras de par, ti-ar ajunge 2 saptamani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.