Curentul de meteori Perseide

Termenul “Perseide” este asociat unei “ploi de stele (meteori)”, resturi dintr-o cometa (Swift-Tuttle) ce inconjoara soarele o data la 133 de ani. In seara asta pamantul se intersecteaza cu resturile acestei comete. Media de meteori ce vor lovi pamantul este de 60 pe ora. Probabil multi dintre voi nu aveti cunostinte de astronomie asa ca o sa incerc sa va luminez: meteorii sunt bucati de material solid ce cad in atmosfera pamantului si pot rezulta in urma coliziunilor intre asteroizi sau a dezintegrarii cometelor; acestia se incing datorita frecarii cu aerul si pot atinge pamantul daca nu se dezintegreaza/topesc in atmosfera. Daca un meteor supravietuieste calatoriei sale prin atmosfera si cade pe suprafata pamantului, atunci acesta este numit meteorit si creaza un crater de dimensiuni mult mai mari decat meteoritul in sine.

Asa ca diseara ne inarmam cu trepiede, aparate foto, paturi si ceva de baut si mergem pe camp ca sa privim ploaia de meteori.

Articole asemanatoare

 8 comentarii

 1. joe  15 aug 2009

  Ce credeati? Ca o sa vedeti o ploaie de stele ca in filmele alea cu doi indragostiti pe un deal? pff.. 🙂

 2. mitica  13 aug 2009

  1. “Perseide” se numeste deoarece astrologii cred ca mai sus numita cometa provine din acel sistem solar.
  2. Definitia ta este corecta dar incompleta. Ce au cazut aseara sunt particule atrase de pamant cu un diametru mai mic de 1 mm (da foarte mici)
  3. Se intampla foarte rar ca asa ceva treaca efectiv de atmosfera si sa ajunga pe pamant.
  4. Se prespune ca in ceva timp nu ne mai vom intersecta cu resturile cometei ci cu cometa insasi .. devenind probabil apocalipsa pamantului. Explicatia asa numitilor savanti de la Nasa a fost simpla : ” speram doar ca in timp cometa sa se loveasca de alta planeta care sa nu ne poata afecta direct. (foarte incurajator zic eu).
  @ Ervin – dude … relax

 3. ddumi  12 aug 2009

  noroc ca ne-ai luminat tu calea :))

 4. Ervin  12 aug 2009

  ddumi.. nu mai dezinforma lumea… pe 12 august in jurul orei 14:30 ora Romaniei a inceput toata nebunia.. si s-a terminat pe la 17… deci din pacate din Romania nu vedem NIMIC… 0… nada… nexam…

 5. Kashim  12 aug 2009

  Si la mine e plin de nori 🙁

 6. Tudor  12 aug 2009

  La mine e inorat si nu cred ca o sa vad mare lucru:((

 7. ddumi  12 aug 2009

  all night long, mai ales ca noi suntem in emisfera nordica a pamantului vom fi privilegiati 😀

 8. Kashim  12 aug 2009

  Pe la ce ora?

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata, campurile marcate cu * (asterisk) se completeaza obligatoriu.