Pizza Calzone (inchisa)

Pizza este una dintre mancarurile imprumutate de la straini, la ora actuala exista zeci de tipuri de pizza. Pentru noi romanii cea mai buna pizza este cea facuta de noi, este bogata in ingrediente si consistenta.

Zilele trecute am gasit o reteta de pizza pe blog-ul “barbatului la cratita”, mi-am zis ca trebuie sa o incerc. Am modificat usor reteta adaugand cateva ingrediente si modul de coacere. Imi place ca blatul de pizza sa fie potrivit ca grosime si moale. Pizza asta este excelenta, ingredientele raman umede, aromele se amesteca, blatul este consistent si moale. O poti manca fara ketchup sau sos de rosii.

Ingrediente aluat:

– 500g faina alba de grau;

– 250ml apa;

– un pliculet drojdie uscata (7g) sau un cubulet de drojdie proaspata (25g);

– jumatate de lingurita sare;

– jumatate de lingurita zahar.

Ingrediente umplutura:

– 2 linguri sos de rosii sau bulion;

– un praf de piper;

– 200g cascaval;

– 200g sunca presata;

– cateva felii de salam picant;

– 200g ciuperci;

– jumatate de ardei gras rosu;

– 2 lingurite oregano.

Aluatul este unul simplu avand un numar minim de ingrediente, dar cand faci prima data asa ceva poti avea emotii. Am turnat apa incalzita intr-un castron, apoi am adaugat cubuletul de drojdie proaspata, sarea si zaharul. Le-am amestecat cu mana pana s-au dizolvat dupa care am inceput sa adauga faina. Am amestecat, am adaugat faina, iar am amestecat si tot asa. Stii ca aluatul este gata cand incepe sa fie mai putin lipicios, dar totusi elastic. Am acoperit castronul cu doua prosoape de bucatarie si l-am asezat intr-un loc caldut pentru 30 de minute.

Am descoperit castronul si aluatul isi dublase dimensiunea asa ca l-am mai framantat putin pe un tocator de lemn pudrat cu faina alba de grau. Am intins aluatul in forma de baton si l-am taiat in 4 bucati egale ca marime. Fiecare bucata de aluat va deveni o viitoare pizza Calzone. Pe rand am intins fiecare bucata de aluat pe tocatorul de lemn pudrat cu faina alba de grau pana s-a intins suficient. Am uns aluatul cu sos de rosii in care am adaugat anterior un praf de piper. Pe jumatate din aluat am inceput sa adaug sunca presata, salamul picant, cascavalul, ciupercile, bucatile de ardei gras si un praf de oregano. Apoi am pliat aluatul si am rulat capetele ca sa ramana inchisa.

Am pus pizza la cuptor, dar are tendita sa arda aluaturile asa ca dupa 15 minute am intors pe partea cealalta. In felul asta s-a rumenit usor pe ambele parti. Blatul iese rumen la exterior si moale la interior. In pozele de mai jos pizza pare arsa, de fapt este sos de rosii care a ajuns sub pizza. Imi este greu sa descriu in cuvinte cat de buna este, cred ca printre cele mai bune pe care le-am mancat vreodata. La o asa pizza buna merge si un ketchup pe masura, de la Heinz.

pizza-calzone-01 pizza-calzone-02 pizza-calzone-03 pizza-calzone-04 pizza-calzone-05 pizza-calzone-06 pizza-calzone-07 pizza-calzone-08 pizza-calzone-09

6 thoughts on “Pizza Calzone (inchisa)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.