Sambata la Muzeul de Arta Populara (recenzie)

Acum cateva zile anuntam un eveniment pentru ziua de sambata la Muzeul de Arta Populara din Constanta. Diana, din nou, a fost cea care a initiat acest eveniment si pot spune ca a meritat sa particip.

Probabil se vede ca nu sunt foarte entuziasmat, dupa ce am vazut cateva muzee din zona Transilvaniei ma asteptam sa vad mai multe exponate afisate. Chiar si asa a fost frumos si merita sa revin peste cateva luni. Ne-am strans vreo 17 adulti si 3-4 copii, dar la final am ramas doar vreo 10-11 adulti. Din plictiseala sau alte planuri, pe parcurs, au inceput sa mai plece din cei prezenti la inceput. Domnisoara Gema (Argentina), ce se pregateste de pensionare, ne-a ghidat prin tot muzeul explicandu-ne istoria cladirii si a unor exponate. La un moment dat aceasta cladire a fost a primariei orasului. Muzeul a inceput sa adune obiecte din toata tara in anii 1970. Daca imi aduc aminte bine a fost o decizie ce viza toate muzeele din Romania sa faca schimb de obiecte sau fiecare muzeu sa aiba exponate si din celelalte zone ale tarii. Am inteles ca este dificil sa ingrijesti si pastrezi vestimentatie ce se poate distruge foarte usor.

La parter, in sala principala, erau expuse multe picturi pe sticla datand din secolul 19. Unele erau cam stangaci pictate deoarece era “opera” unor invatacei. Intr-o poza de mai jos se poate vedea un tablou cu praznicele din timpul anului (Praznicar, sec. 19), apoi stadiile de incondeiere a oualor de Paste. Fiecare culoare era adaugata intr-un stadiu separat dupa ce erau gravate cu ceara ornamentele. Apoi este o icoana imbracata de origine ruseasca / lipoveneasca. Probabil se disting detaliile si straturile de metal ce o acopera. Mai departe am vizitat la etaj sala covoarelor. Exponatele sunt din regiunea Moldovei de nord, cel mai vechi dateaza din 1849. Unul dintre covoare dateaza din 1875, am citit cuvantul “an” (god) scris cu alfabel chirilic, restul nu se intelege. Pentru cei care nu stiu in acea perioada se folosea alfabetul chirilic pe teritoriul Romaniei. Aceste covoare erau expuse in camera curata (camera pentru oaspeti) si erau date din generatie in generatie fiind un bun de valoare pentru familie. Stiati ca acele covoare ce acopera peretii se numesc scoarță? Pe langa rolul estetic erau folosite pentru a pastra caldura in interiorul casei.

Este interesant sa vezi un covor foarte vechi cu figuri geometrice folosite si de doua matusi ce obisnuiau sa faca covoare acasa la razboaie din lemn. Probabil v-ati prins care-mi sunt originile 🙂

Intr-o alta camera erau expuse haine de sarbatoare din diferite zone ale tarii. Doar prinvind o camasa de femeie poti stii daca este veche sau noua. De exemplu camasile foarte vechi se disting dupa modelele brodate. Atunci se obisnuia sa fie impodobite cu mai multe feluri de modele, camasile mai apropiate ca timp de prezent folosesc 2-3 modele alternate. Un alt lucrur pe care il poti afla privind o camasa este varsta femeii ce o purta. Femeile tinere purtau camasi colorate iar vaduvele si femeile in varsta purtau camasi cu modele brodate de culoare neagra. In zona Banatului erau porturi pentru femei cu decoratiuni din metal, unele ajungeau la greutatea de 5kg de la atatea ornamente, imaginati-va ce greu era sa dansezi cu asa costumatie pe tine in ziua nuntii. Intr-o alta poze este o palarie de barbat din zona Bistritei purtata in ziua nuntii si o perioada de timp stabilita dupa nunta. Era o palarie imbodobita cu pene de fazan. In ziua nuntii, chiar daca era vara, mirii trebuiau sa poarte costumul traditional ce includea si un cojoc de lana. In felul acesta demonstrau comunitatii ca sunt seriosi si pregatiti pentru casatorie.

In alta camera de la etaj, una mica, sunt expuse cateva obiecte originale din Dobrogea. Vestimentatia era mai simpla in comparatie cu alte zone ale tarii, acest lucru se observa in fotografiile de mai jos.

Se pare ca viata taranului era destul de incarcata si bine planificata, am vazut o carte ce detalia importanta fiecarei zi din an si ce trebuia sa faca pentru a se feri de boli, insamanta viitoarele recolte si tot asa. Despre acest eveniment a scris si Maria (Urban Style Romania) pe blog-ul ei.

La sarsit, dupa aproape 3 ore de ascultat lucruri interesante despre istorie am hotarat sa mergem la London Pub pentru mancare, ceva de baut si povesti.

sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-01 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-02 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-03 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-04 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-05 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-07 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-06 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-08 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-09 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-10 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-11 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-12 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-13 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-14 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-15 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-16 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-17 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-18 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-19 sambata-la-muzeul-de-arta-populara-recenzie-20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.