A dona sau a nu dona sange?

Este o intrebare pe care multi si-o pun.. raspunsul meu este simplu: Da!!

Acum sa va spun si de ce..

1) Ajuti un semen care se afla intr’o situatie dificila, gen operatie, accident de munca, de masina si exemplele pot continua. Poti ajuta un nou-nascut prematur, un bolnav de cancer, un bolnav de anemie si in special persoanele care au suferit arsuri.

2) Este benefic si pentru organismul tau, pentru ca ti se detoxifica sangele prin faptul ca volumul de sange donat se reface in 24 de ore cu sange abia format.

3) Este o procedura simpla, nedureroasa, sigura si fara urmari nocive pentru organism.

4) Poate dona orice persoana sanatoasa intre 18 ani si 65 de ani.

5) Intr-un an este nevoie de 10 cisterne de sange ceea ce inseamna aproximativ 400.000 de donatori, la o populatie de 22 de milioane de romani, asta e ceva realizabil.

6) Cantitatea de sange donata este de 450 de ml, o cantitate infima ce poate salva viata a 3 oameni. Fiecare individ are o cantitate de sange egala cu 7% din greutatea totala. La un matur sangele circulant din organism este de 4-5 lā€¦ si desigur o cantitate de 1-1,5 l de rezerva.

7) Cel mai vrednic donator al Romaniei are la activ aproape 150 de kg de sange donat in aproximativ 50 de ani. Acest argument ar fi destul sa va alunge frica de a va provoca vreun rau donand sange.

Ideea mea cu acest articol este sa atrag cati mai multi tineri, dispusi sa doneze, deoarece la momentul de fata cei care doneaza au varste curpinse intre 35-55 de ani, dar cand acesti nu vor mai putea dona, cine mai ramane? Putem fii noi, tinerii!!!

In momentul de fata are loc o campanie nationala de donare de sange… sunt curioasa cine va raspunde la acest apel…

Pentru mai multe informatii puteti consulta site’ul: www.doneazasange.ro.

Pentru sfarsit am lasat faptul ca totusi exista si cateva facilitati daca donezi, dar cel mai frumos ar fii sa fii un DONATOR BENEVOL!

SI NU UITATI CA SANGELE NU CRESTE IN COPACI, CRESTE IN INIMILE NOASTRE.

14 thoughts on “A dona sau a nu dona sange?”

  1. salutare…eu am mers sa donez sange si nu m-a primit ca am 64 de ck si 1.70 …cica tre sa am minim 65 de kg…e adevarat?

  2. Ziarul “Monitorul de Braila” a initiat o campanie de donare sange in judet, in data de 5 iulie, si va avea cinci etape. Prima a avut loc sambata, in com. Baraganu , unde s-a recoltat sange de la 63 de donatori in sase ore. Vom continua, impreuna cu Centru de Transfuzii, Crucea Rosie si Serviciul de Ambulanta, in orasul Ianca, loc. Movila Miresii si Maxineni, incheind campania la Braila pe esplanada din fata Primariei.

  3. Da….nu are importanta dak fumezi…..doar ti se recomanda k dupa ce ai donat sa nu fumezi imediat…..k sa nu ti se faca rau….in rest nu are nici o importanta:) Eu dupa ce am donat prima data am fumat si nu am avut nimic;)

  4. Gresit…….acul este steril si ti’l desface in fata….am fost de nenumarate ori prezenta la cum se doneaza si la intreaga procedura….So nu mai aveti idei preconcepute ptr k asta nu o sa se ne duca niceieri!!!

  5. Acul nu-i mare bai, nu-l simti. Sangele e si el din belsug, AB0, extra bogat in cofeina si nicotina.
    Ceea ce e perfect realizabil si de multe ori usor, este imbogatirea organismului cu cine stie ce boala rara si adesea fatala. Perfect realizabil intr-o unitate sanitara din rromania. Nu am nimic impotriva donarii de sange, imi surade ideea, doar nu in tara. Better safe than sorry.

  6. Pai…..minimul este 18 ani si maximul 65…..Lasa frica de ace…k si mie mi’a fost frica initial..si mi’am dat seama k e un flec….so…Curaj:)

  7. Eu as dona cu multa placere (conteaza varsta?adica trebuie minim x sau nu?) dar mi-e frica de ace šŸ™ :))

  8. Pai f rau…..fa ceva sa iti scada colesterolul ptr k dauneaza vaselor de sange….Exista si tratament:) Dar cea mai importanta e alimentatia…..so: ai grija ce mananci!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.