In colectia mea de obiecte vechi am o cartela pe care o foloseau parintii mei sa cumpere lapte. In perioada comunista alimentele erau rationalizate, adica se dadeau cu portia pe baza unui abonament. Nu te puteai duce de capul tau sa-ti iei alimente de baza fara cartela si in zilele programate. Fiecare familie avea pregatita ratia de alimente cu diferente in functie de numarul membrilor sau varsta acestora.
Si combustibilul pentru masinile personale era rationalizat, iti trebuia o justificare pentru combustibilul solicitat chiar si cand plecai in vacanta de exemplu. Ti se calcula distanta pana la destinatie si primeai o cantitate fixa, nu prea iti permiteai sa te plimbi de capul tau cu masina. Apoi mai era regula zilelor pare si impare. Daca la numarul de imatriculare aveai un numar par puteai circula doar in zilele pare, daca erai prins de militie ca circuli intr-o zi impara erai amendat.
Mai tineti minte cand stateati cu parintii vostri la cozi pentru mancare? Sau erati prea mici ca sa va aduceti aminte..
eu nu tin minte mare lucru pentru ca eram copil, dar cred ca erau ceva diferente de la o zona la alta..
Hooo… totusi nu te apuca de creat legende.
Benzina nu era rationalizata sub forma de cartela, doar ca nu era. Cand se baga in benzinarie stateai la cozi care durau poate si zile intregi si puteai lua doar un singur rezervor. Daca atunci cand ajungeai la rand mai era atunci iti luai rezervorul, daca nu lasai masina direct acolo la coada pina venea peste cateva zile alta cisterna. (Poate venea, poate nu.)
Treaba cu numerele pare si impare se refera la duminici, nu la zile. Intr-o duminica circulau masini cu numere pare in urmatoarea cele cu numere impare. In timpul saptamanii (luni-sambata) clasa muncitoare motorizata trebuia sa ajunga la lucru. Bineinteles daca avea benzina. 🙂
Cu cartela si abonamentul iar este de diferentiat, desi nu stiu daca asta a fost peste tot in tara asa. La noi in Cluj primeai cartele pt. oua, faina, zahar, ulei si pe la sfarsitul perioadei cred ca si pt. paine. Puteai sa mergi sa-ti scoti ratia cand vroiai, ce sa te duci in anumite zile cand oricum pe pe toata luna era 1 kg de zahar, jumate de litru de ulei si un kil (sau jumate?) de faina. Aveai marea libertate sa te duci cand credeai de cuvinta, sigur ca te duceai atunci cand si era la magazin, altfel riscai sa se termina luna si sa-ti maninci cartela. (Sau o foloseai la toaleta ca nici hartie igienica nu se gasea.)
La lapte intr-adevar se numea abonament si la noi o aduceau acasa. (Te trezeai la 5 dimineata ca zornaiau aia cu sticlele de lapte.) Zilnic. Insa nu toata lumea avea abonament. Cine si-a facut cand se mai putea avea, cine s-a trezit prea tarziu nu mai putea sa-si faca. Cred ca era un bun destul de cautat, totusi aveai siguranta ca poti pune copilului o ceasca de lapte pe masa dimineata inainte sa plece la scoala.
La coada se statea inaintea cartelelor, teoretic acestea ar fi trebuit sa elimine cozile. Se statea bineinteles si dupa, cand “se baga ceva” la magazine. Adica orice “pe liber” (=fara cartela). De exemplu pt. ulei nu se mai statea, ala nu se baga liber.
e scris de mana, cel putin la noi in familie toti le avem scrise de mana..
Åži la mine era, dar scrisul de mână era în blank-urile unde se completa de cel de la Starea Civilă. Restul “formularului” era scris la maÅŸină, parcă …
La fel cum cred că îl găseşti pe certificatele de naştere ale celor de ~30 de ani, care nu le-au schimbat deloc până acum 😀
Scrisul asta il gasesti si pe documente copiate, pe vremea aia nu era xerox. Tin minte ca am fost cu tata prin 1990 si ceva la politie si era un batranel cu o masina de scris care isi astepta clientii 🙂
Tan-ta-naaaaaaaa! Ai dat-o la corazon p’asta!
Mai “în etate” fiind, am apucat cozile la alimente; Å£in mintă că stăteam la coadă în spatele alimentării care era la Dacia (unde e acum nu’ÅŸ ce local cu jocuri de noroc and shit), unde se dădeau pui, lapte, ouă, carne ÅŸi brânză, ÅŸi Å£ineam loc ÅŸi pentru alÅ£i 3-4 vecini; vecini care la rândul lor ne Å£ineau nouă locul data viitoare, ÅŸi tot aÅŸa.
Ştii unde mai găseşti scrisul ăsta de zici că a fost maşina la care s-a bătut defectă? Pe fluturaşele de salariu de la unii bujetari 😀