Alira, vin din Dobrogea

Ieri a fost o zi foarte interesanta si plina de activitati, una dintre ele a fost vizita la podgoria din Aliman si crama Alira. Acum aproape o luna de zile am fost prezent la lansarea unui ghid turistic local, atunci am gustat pentru prima data doua sortimente de vin fabricate de Alira, un producator local. Ii multumesc lui Stefan Gogota (administrator hotel Cherica din Constanta) pentru invitatie si Dianei care s-a ocupat sa ne adune (cativa bloggeri constanteni) pentru acest eveniment (Alex, Zetu, Adrian si Simona). In afara de bloggeri au fost si alte persoane: Ovidiu, Radu si Florin (cineva pe care nu cunosc).

La ora 15:30 ne-am strans la receptia hotelului Cherica unde am fost serviti cu o cafea pana a venit toata lumea (acolo am vazut o sticla de vin cu un blazon pe ea, mai tarziu aveam sa aflam istoria acestui vin), apoi ne-am urcat in doua masini si am pornit la drum (destinatia necunoscuta). Podgoria se afla undeva la aproximativ 30-40 de kilometri de Cernavoda, practic am mers pe autostrada pana aproape de Cernavoda si apoi am trecut prin doua sate (Cochirleni si Rasova), oprirea a fost la Aliman. In pozele de mai jos se poate vedea peisajul dragut de pe drum.

O sa incerc sa structurez informatia mai jos despre aceasta podgorie:

– suprafata: 80 de hectare;

– 3 soiuri de struguri: merlot, feteasca neagra si cabernet sauvignon;

– cultura de vita de vie a fost plantata prin 2007 – 2008, desi este o cultura tanara (o vita de vie care este exploatata intensiv trebuie schimbata dupa aproximativ 25 de ani, in cazul lor la 50 de ani);

– culegerea ciorchinilor de struguri se face manual, procesul de recoltare dureaza aproximativ o luna de zile;

– in medie lucreaza 25 de oameni pe zi;

– distanta intre randuri este de 2 metri, iar intre butuci de un metru (orientarea catre calitate si nu cantitate);

Responsabili cu informarea noastra au fost 3 angajati si un actionar (Ghenadie Bobeica). In vreo doua poze de mai jos se observa bobitele de struguri care incep sa creasca, momentan sunt verzi. O caracteristica interesanta a soiului feteasca neagra este ca ciorchinii cresc orientati in sus si aproape de coacere si recoltare coboara in jos fiind orientati ca toti ceilalti ciorchini din alte soiuri. Ni s-a explicat de ce folosesc stalpi din lemn care au o durata de viata de 10 ani, dar sunt mai inofensivi cu vita de de vie. Inainte de recoltare se testeaza nivelul zaharului si gustul boabelor de struguri. Cand strugurii sunt copti, samburii au gust de nuca.

Din aceste soiuri de struguri se face un must transparent, daca se doreste obtinerea unui vin rosu se lasa boabele de struguri o perioada la macerat si apoi incepe procesul de presare, in felul asta mustul o sa iasa rosu. Cat de putine stiam despre vita de vie si cum se produce vinul..

Vremea a fost capricioasa ieri iar dupa primele picaturi care anuntau o rafala de ploaie am hotarat sa mergem la crama pentru degustare de vin Alira. Crama se afla intre satele Cochirleni si Rasova, un loc frumos demn de o crama. Vinul se serveste la o temperatura cuprinsa intre 9 si 15 grade, am invatat o metoda de degustare a vinului: se ia o gura de vin, se apleaca putin capul in fata si se trage de 3-4 ori putin aer printre dinti pentru aerisirea vinului, se plimba vinul in gura pret de cateva momente, se inghite si se expira aerul pe nas. Incercati acest experiment si o sa simtiti mult mai bine aroma vinului degustat. Am degustat aproximativ 7 tipuri de vin obtinute din cele 3 soiuri de struguri pe care le cultiva Alira, mai jos o sa listez cateva informatii despre fiecare (mentionez ca majoritatea vinurile degustate nu sunt inca imbuteliate pentru public, doua sortimente urmeaza sa fie lansate in toamna):

1. un roze, al treilea cel mai bun vin al serii (parerea mea), singurul pe care l-am degustat ieri la crama. Acest vin a fost obtinut prin amestecarea celor 3 soiuri de vin si avea 1 an vechime;

2. feteasca neagra care a stat 10 luni in butoi, 2 ani vechime (stiati ca butoaiele de vin se afuma inainte de umplere?), acesta avea un gust puternic lemnos, de aia nu-mi place mie feteasca 🙂

3. o combinatie intre cele 3 soiuri de vin, 3 ani vechime, gustul era usor picant si dulce;

4. o combinatie intre feteasca neagra si cabernet sauvignon (asta mi-a placut cel mai mult), in toamna urmeaza sa fie lansat sub numele Concordia, are 3 ani vechime si este sec, exact pe gustul meu. Iti face “gura punga” daca bei prea mult, dar este bun;

5. o combinatie de cabernet sauvignon si merlot, 2 ani vechime si pe eticheta era blazonul familie Sturdza din Bucuresti, ei sunt propietarii hotelului Cherica si doar la acest hotel veti putea gusta acest vin. Este un vin facut special pentru aceasta familie, au fost imbuteliate doar 1931 de sticle;

6. feteasca neagra, 1 an vechime si va costa aproximativ 80 de lei o sticla, sortimentul nu este inca public;

7. al doilea cel mai bun vin al serii (parerea mea) a fost un merlot dulce, 1 an vechime si in toamna urmeaza sa fie lansat. Nivelul de zahar era destul de mare, dar acest vin se adreseaza femeilor.

Am invatat ca este bine sa ne interesam putin despre un vin primit cadou, daca se poate consuma imediat sau mai trebuie pastrat. Din pacate noi consumatorii amatori nu avem resursele necesare pentru pastrarea sticlelor de vin in conditii corespunzatoare de temperatura, umiditate si lumina. De aia uneori este mai bine sa consumam in cateva zile un vin primit cadou, daca il pastram prin vitrita si uitam de el s-ar putea sa nu mai fie la fel de bun.

Dupa atatea pahare cu vin degustate am fost serviti cu mancare de la un restaurant tucesc din Cernavoda, este vorba de restaurantul Serif. Mancarea a fost foarte buna, am avut de ales intre cateva tipuri de salate si legume si friptura de oaie, toate langa lipie turceasca cu susan. A fost un ospat pe cinste si toata lumea mi s-a parut multumita de eveniment.

La ora 18:30 trebuia sa fim inapoi in Constanta conform planului, dar am ajuns dupa ora 23:00 pentru ca am avut atatea intrebari si ne-a placut atat de mult vinul! 🙂

alira-vin-din-dobrogea-01 alira-vin-din-dobrogea-02 alira-vin-din-dobrogea-03 alira-vin-din-dobrogea-04 alira-vin-din-dobrogea-05 alira-vin-din-dobrogea-06 alira-vin-din-dobrogea-07 alira-vin-din-dobrogea-08 alira-vin-din-dobrogea-09 alira-vin-din-dobrogea-10 alira-vin-din-dobrogea-11 alira-vin-din-dobrogea-12 alira-vin-din-dobrogea-13 alira-vin-din-dobrogea-14 alira-vin-din-dobrogea-15 alira-vin-din-dobrogea-16 alira-vin-din-dobrogea-17 alira-vin-din-dobrogea-18 alira-vin-din-dobrogea-19 alira-vin-din-dobrogea-20 alira-vin-din-dobrogea-21 alira-vin-din-dobrogea-22 alira-vin-din-dobrogea-23 alira-vin-din-dobrogea-24 alira-vin-din-dobrogea-26 alira-vin-din-dobrogea-25 alira-vin-din-dobrogea-27 alira-vin-din-dobrogea-28 alira-vin-din-dobrogea-29 alira-vin-din-dobrogea-30 alira-vin-din-dobrogea-31 alira-vin-din-dobrogea-32

One thought on “Alira, vin din Dobrogea”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.