Probabil ati vazut documentare sau ati citit articole despre efectele negative ale consumului in exces de zahar. Ca indulcitor este bun si ne plac la nebunie alimentele indulcite, exact aceasta slabiciune a noastra pentru zahar este exploatata de producatorii de alimente, iar pe termen lung platim cu varf si indesat. Zaharul ofera pentru o perioada scurta de timp un surplus de energie, daca nu este consumata se transforma in grasimi ce ajung sa se depuna pe vasele de sange si in anumite zone ale corpului (burta, solduri).
Zaharul produce dependenta, cand consumi cantitati mari simti nevoia sa consumi si mai mult. S-a demonstrat ca, genetic, omul prefera gusturile dulce, sarat si de grasime, fapt exploatat maxim de industria alimentara (am specificat asta si mai devreme). In primul rand, este bine de stiut ca zaharul este un aliment cu valoare nutritionala nula, cu indice glicemic foarte mare si care are rolul de a deregla toate functiile organismului. Zaharul are acelasi impact asupra organismului ca si fumatul sau alcoolul.
Cum este afectat organismul de consumul excesiv de zahar, numit si “otrava alba”?
Anumite cercetari amanuntite au condus la urmatoarele concluzii: zaharul conduce la aparitia bolilor de stomac (gastrita, ulcer, cancer de colon), obezitate, diabet zaharat, afecteaza grav capacitatea de concentrare, stari de confuzie, tendinte spre depresie, ataca sistemul cardiovascular, produce dezechilibru celular si afecteaza sistemul imunitar. Per total, zaharul produce mai mult de 50 de afectiuni. O cifra impresionanta si deloc de neglijat. Pentru a preveni asemenea afectiuni exista alernative mai sanatoase la zahar. Exista mai multe tipuri de zahar, printre care: fructoza (se gaseste in fructe si in mierea de albine), maltoza (prezenta in cereale), lactoza (prezenta in lapte) si glucoza (se gaseste in paine, paste, cereale). Practic, organismul are suficient zahar din urma acestor alimente consumate frecvent.
De ceva timp, au aparut pe piata, inlocuitorii zaharului, dar.. atentie! Majoritatea alimentelor procesate industrial contin tipuri de indulcitori naturali sau chimici, care, asemenea zaharului, afecteaza sanatatea, daca sunt intr-o doza prea mare. Daca cititi cu atentie lista ingredientelor de pe cutiile cu dulciuri o sa observati ca zaharul sau indulcitorii sunt prezenti sub mai multe forme:
– sorbitol (E420)
– manitol (E421)
– lactitol (E966)
– xylitol (E967)
– glicerina sau glicerolul (E422)
– acesulfamul K (E950)
– aspartam (E951)
– acid ciclamic (E952)
– zaharina (E954)
– sucraloza (E955).
Incercati sa evitati, pe cat posibil, alimentele care contin, printre alte ingrediente, cel putin unul dintre acesti indulcitori. Cei mai buni inlocuitori ai zaharului sunt:
– siropul de artar
– siropul de agave
– stevia
– mierea cruda (nerafinata).
Le puteti incerca intai pe acestea, insa, cu moderatie. Printre alte alternative sanatoase la zahar, mai sunt:
– zaharul de cocos
– melasa
– zaharul din curmale
– siropul de fructe
Exista suficiente motive pentru care e bine sa va ganditi de doua ori inainte de a lua un produs de pe eticheta caruia reiese clar ca va poate afecta sanatatea pe termen lung daca il consumati zilnic.
Sursa pozei: talkfeed.co.za