Bancnote romanesti (perioada comunista)

Bancnote de 100, 50, 25 si 10 lei din perioada comunista. Le am de la tatal meu care le-a pastrat ca “tezaur”, asa numeste el obiectele vechi pastrate de-a lungul anilor. In afara de bancnota de 100 de lei celelalte sunt intr-o stare foarte buna, ai zice ca anul asta au fost puse in circulatie.

Bancnota de 100 de lei cu Nicolae Balcescu, bancnota de 50 de lei cu Alexandru Ioan Cuza, bancnota de 25 de lei cu Tudor Vladimirescu si bancnota de 10 lei cu emblema republicii socialiste Romania. Toate au fost emise in 1966, cel putin asta scrie pe ele. Prin 1980 si ceva o bancnota de 100 de lei avea putere, un salariu mediu era de 2000-3000 de lei. Raportul venituri – preturi era mult mai echilibrat ca acum, imaginati-va cat v-ar lua sa strangeti bani din salariu pentru un apartament. Stiti care era salariu mediu de atunci, un apartament cu patru camere costa in jur de 60.000 de lei. Ca sa fie comparatia corecta ar trebui ca salariul mediu de astazi sa fie de 2000-3000 de lei, ori stim bine ca nu este asa. Dar atunci economia tarii era infloritoare, nu importam 70% din produsele alimentare sau haine de la turci si chinezi.

bancnote-romanesti-perioada-comunista-fata bancnote-romanesti-perioada-comunista-verso

4 thoughts on “Bancnote romanesti (perioada comunista)”

  1. Am iesit din latura blogurilor, nu le am nici la scris si nici timp n-am mai avut de el, am ramas la stadiul sa le citesc pe ale voastre, dupa restante ma apuc sa citesc serios tot ce se poate legat de fotografie. Am ramas pe latura asta, cat despre hobbyurile mai vechi sunt si ele pastrate in cutii (bancnote – vreo 50 de prin toata lumea, monede – vreo 5kg… cateva sute din peste 200 de tari, timbre de la 1900 incoace, poze turbo din 80-seria cu scris negru cat si cele din 90-scriul rosu, mai nou masini de legenda care ma papa de bani :)) si cam atat)… pasiuni peste pasiuni.

  2. articolele postate in aceasta categorie au peste 20 de ani, de aia se numeste “obiecte vechi” :d inaintea bancnotelor astea erau cearceafuri de hartii, te duceai cu sacul de bani la piata. n-ar strica sa le faci poze si sa le postezi pe blog 😉

  3. Doar atatea ai? 😀 te-am luat :)) bine cea de 10/25 lei nu le am. Am ceva mai vechi de pe timpul lu carol care zici ca-i foaie A4 nu bancnota si cateva autentice. (adica 90 incoa`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.