Beneficiile graului incoltit

In trecut am scris cateva articole legat de slabire si dorintea mea de a scapa de cateva kilograme in plus. Asta-i metabolismul meu, daca as manca dupa apetit probabil eram obez pana acum. Lasam iarna in urma si ne pregatim de primavara. Gata cu rezervele de grasime acumulate de-a lungul anotimpului rece.

O noua primavara si-a facut aparitia si pentru ca este ceva mai rece decat m-as fi asteptat, au inceput si primele semne de astenie. Fiecare dintre noi cauta cele mai bune solutii de combatere a racelii, oboselii si stresului. Am citit cateva articole pe internet si din ce am mai auzit la cunoscuti ma gandesc serios sa incerc pentru o perioada de timp o cura cu grau incoltit (germeni sau embrioni de grau). Beneficiile curei cu grau incoltit sunt nenumarate si consider ca e bine sa le fac cunoscute. Desigur, este foarte sanatos sa consumati si germenii de varza, germeni de naut, germeni de ridichi si alte tipuri de seminte incoltite pe care le gasiti in comert. Exista si o ramura a medicinei naturiste specializata in germeni, Gemoterapia. Germenii de plante se folosesc si in alimentatia de tip Raw Vegan (mancare cruda, negatita sau prelucrata).

Germenii de plante sunt folositi si in scop medicinal. Pe scurt, mentionez ce boli trateaza sau combate graul incoltit:

– este puternic energizant;

– regleaza activitatea sistemului nervos;

– opreste caderea parului;

– combate si previne anemia, astenia, insomniile, cancerul (in special cancerul de colon);

– previne diabetul;

– reduce colesterolul;

– combate constipatia;

– infrumuseteaza pielea;

– util in diete de slabire;

– intareste dintii;

– trateaza boli de piele (acnee, eczeme);

– remediaza afectiuni oculare;

– trateaza deficitul de calciu si magneziu.

Lista este lunga, stiu.

Probabil va intrebati cum reuseste un banal bob de grau incoltit sa aduca atatea beneficii organismului uman. Ideea este urmatoarea: prin punerea la germinat a boabelor de grau au loc o serie de transformari biochimice si de structura. Boabele trec de la o stare de viata latenta la una activa, moment cand acestea contin maximum de substante necesare organismului nostru pentru o si mai buna functionare. Prin germinare cantitatea de vitamine si enzime din bobul de grau creste de cateva ori. Concureaza cu fructele si legumele crude.

De exemplu in 100 g de grau incoltit se gasesc urmatoarele elemente nutritive:

– 1050 mg fosfor;

– 342 mg magneziu;

– 71 mg calciu;

– vitaminele A, B, E, K, D, PP;

– enzime si anumiti hormoni vegetali cu efecte terapeutice exceptionale.

Vreau sa incerc o cura de 10-15 zile ca sa vad pe propria piele efectele asupra starii generale. Am inteles ca este recomandat sa consum graul incoltit dimineata, pe stomacul gol, aproximativ 2-3 luni. Desigur, recomand sa cumparati grau si il puteti pune la germinat acasa. In felul asta aveti grau proaspat incoltit. Iata pasii de urmat:

1. 1 kg de grau din ultima recolta, cernut de impuritati si spalat in mai multe ape, pana ce apa ramane curata;

2. apoi, intr-o oala (vas adanc), cu o capacitate de 5 litri, se pune graul si vasul se tine la loc ferit, timp de 8 ore;

3. dupa ce au trecut primele 8 ore, se schimba apa si procedura se repeta inca de 2-3 ori.

Graul va incolti in 2-3 zile, pana ce se observa ca apar colturi de aprox. 2 mm si cu radacini de aprox. 5 mm. Apoi depozitati graul incoltit in recipiente de sticla (sau alte vase cu capac) acoperite si la frigider. Cantitatea asta de grau incoltit ar ajunge pentru o saptamana de cura.

Un detaliu important: cura este contraindicata persoanelor care au gastrita sau probleme cu excesul de hormoni estrogeni in corp.

Graul incoltit se consuma de regula in cantitate de aproximativ 150 de grame sau 3-6 linguri. Adaugati o lingurita de miere de albine sau propolis si apoi pofta mare. Este un mic-dejun sanatos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.