Calculator de mana, MATAC

Un calculator de buzunar fabricat in Japonia, dar cu instructiuni in engleza. Am cautat pe internet, dar nu am gasit nimic despre el. Poate trebuia sa caut dupa seria lui. Calculatorul a fost al tatalui meu, in perioada comunista lucra cu marfa si era vital un calculator de buzunar, stampila, facturier si altele. Intr-un post viitor o sa pun una dintre stampile. Datiera cred ca ii zicea deoarece selectai data si o stampilai pe documente.

Partea buna este ca functioneaza, au curs doua baterii in el, dar inca functioneaza.

calculator-de-mana-matac-01 calculator-de-mana-matac-02 calculator-de-mana-matac-03

7 thoughts on “Calculator de mana, MATAC”

 1. Condenastorul se descarca la o singura declansare, abia prin anii 70 (si nu la rusi) au aparut bliturile cu tiristor care opreau descarcarea curentului din condensator in tub atunci cand a fost emisa destula lumina.

  Pacat ca nu incercati sa folositi acele aparate. Eu cel putin nu vad mult sens in a colectiona ceva de care habar nu ai ce e si cum functioneaza. Cel putin pe mine un aparat tehnic nu ma intereseaza ca bibelou ci ca unealta.
  Apropo, Zorki 1 sau FED 1 mai caut, ultimul (un FED1) l-am folosit intensiv pina mi l-au furat. Modelele mai noi (Zorki 3, 4 si FED 3) deja mi se par prea mari.

 2. Bre, am un Zorki 1, atât. Zi ce propui şi se rezolvă, că oricum nu fac nimic cu el decât îl ţin în carcasă 😀

 3. A, nu, nu fac colecţie de aparate, s-a nimerit să pun mâna pe două. Zorki 1 primit de la mătuşa lu’ tata şi un Nikon N6000, la care am avut un bulan maxim când l-am cumpărat. Mi l-a dat un coleg de muncă la 100 de RON, la pachet cu un prime de 50mm cu 1.8 şi filtru de polarizare circulară. Obiectiv pe care şi acum îl folosesc 😀

  Dar aştept să văz colecţia dumitale 😉

 4. Foarte tare, +1 pentru ideea legată de seria de articole!

  Luna trecută m-am “pricopsit” de un Zorki 1 – aparat foto rangefinder rusesc; parol, sovietic, fabricat prin 1949, cred. Ocazie cu care am atins numărul de cinci aparate foto (din care 4 funcţionale :D). Aştept să găsească persoana care mi l-a dat şi bliţul, că avea bliţ extern. Model d’ăla cu condensatori mari, care trebuiau reîncârcaţi după 5-6 declanşări 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.