Cardul national de sanatate (CNAS)

Dimineata am rasfoit cateva ziare (varianta online) si pe adevarul.ro am dat de o stire despre cativa botosaneni care au incercat sa scoata bani de la bancomate utilizand acest card national de sanatate. Initial am crezut ca este vorba de un pamflet, o gluma tipic Times New Roman, dar se pare ca este un caz real. Imi este rusine sa recunosc, dar am cateva rude carora daca le spun astazi ca sunt bani pe cardul national de sanatate se vor duce maine la un bancomat sa ii scoata.

Cum s-a ajuns aici

Parerea mea este ca statul trebuia, si nu este tarziu sa o faca, sa informeze populatia mai bine despre acest card national de sanatate. Sunt multi oameni simpli de la tara care nu au avut in viata lor un card bancar, nu au habar cum se utilizeaza si pastreaza. Se putea face o campanie de informare pe un post de televiziune national (TVR1 de exemplu) si cateva posturi de radio. Intre buletinele de stiri sau in momentele de maxima audienta sa informeze lumea. De exemplu sunt multi care nu stiu ca aceste carduri trebuie ferite de expunerea directa la Soare sau magneti (boxe, televizoare, etc). Apoi sa informeze oamenii ce date se salveaza pe acest card, sa explice ca iti trebuie o procura sau act notarial in care esti de acord cu prelevarea organelor (optional) sau un test de sange care sa dovedeasca grupa sangvina.

Acum doua saptamani am fost la medicul de familie pentru activarea cardului national de sanatate, dupa 3 incercari a reusit sa-l activeze fara sa scrie ceva pe el. Aveam la mine inca doua carduri, ale parintilor, dar nu au putut fi activate deoarece sistemul informatic se defectase temporar. Medicul de familie mi-a spus ca este un haos cu aceste carduri nationale de sanatate si in special cu soft-ul pus la dispozitie de CNAS, au fost zile intregi in care nu functiona.

Acest card national de sanatate este o idee buna, dar a fost facut “pe genunchi” si la repezeala, s-au omis cateva detalii vitale. Repet, inca se pot remedia cateva.. macar sa fie populatia informata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.