Cateva sfaturi pentru portrete

In ultimul timp, de cand am dSLR-ul, m-am axat mai mult pe portrete. Fata si mimica unor persoane sunt ca o oglinda a personalitatii lor. Sigur ati vazut poze care au castigat un premiu nobel. Ati vazut expresia persoanei fotografiate? Fiecare rid, fiecare pata, fiecare fir de par exprimau ceva.. o poza de 1000 de cuvinte. Portretele cunoscutilor sau persoanelor dragi sunt imortalizari ale unor stari dintr-un anumit capitol al vietii fiecaruia. Peste ani si ani ne putem aduce aminte si vom zambi in coltul gurii in timp ce privim un portret al celui mai bun prieten cand absolvise facultatea. Am dat un exemplu.

Pentru un portret reusit trebuie sa tineti cont de:

Lumina – eu am un fix cu soarele, cunoscutii stiu ca sunt fericit daca e soarele pe cer pentru ca pot face multe tipuri de poze cand am lumina soarelui “de partea mea”. Cand e soare uiti de blitz, trepied si extra baterie. Daca nevoia de blitz si trepiedul dispar din peisaj automat dispare sau se reduce foarte mult zgomotul de fundal si numarul pozelor blurate. Zgomotul de fundal sunt acele punctulele mici care apar pe o poza si sunt enervante. Pozele blurate (blurry) sunt acele poze in care obiectul/personajul nu este focalizat bine, acele poze in care iti tremura mana.

Obiectiv – daca folosesti un aparat cu obiectiv ce poate fi schimbat si in dotare ai un obiectiv “luminos”, foloseste-l la portrete caci te va ajuta mult.

Instruieste subiectul – unii oameni se nasc cu abilitatea de a poza bine, restul trebuiesc “instruiti”. Cum sa se aseze si/sau in ce directie sa se uite pentru a-si expune trasaturile frumoase sau distincte. Tu faci pozele deci sarcina iti revine tie.

Mod-ul Portrete – majoritatea aparatelor de fotografiat (mai putin majoritatea SLR-urilor) au mai multe moduri prin care utilizatorul seteaza aparatul cand vrea sa faca o poza. Manual, Portrete, Peisaje, Prioritate diafragma, Macro. Va sunt cunoscute? Setati aparatul pe modul Portrete atunci cand doriti sa imortalizati o persoana sau un grup de persoane.

Incadrarea – am invatat pe propria piele ca degeaba modelul arata bine, degeaba am lumina suficienta, degeaba poza este de nota 11 daca nu este incadrata bine totul se duce naiba. Mare atentie la “close look up”-uri, fata unei persoane nu trebuie “privata” de gat. Mai bine taiati din frunte, dar cel putin gatul trebuie sa apara in poza. Daca faceti poze artistice rugati modelul sa se uite in alta parte decat fix la aparat pentru a evita ochii rosii sau pur si simplu pentru ca arata mai bine asa. In portrete trebuie sa eliminati obiectele ce ar putea atrage atentia de la persoana fotografiata.

Umbre – invatati sa va jucati cu umbrele, ele pot fi foarte folositoare in fotografierea unei persoane. Soarele este cel mai bun ajutor pentru ca lumina lui are diferite nuante si temperaturi.

Unghiuri – daca veti experimenta destul veti ajunge la aceasi concluzie: unii oameni arata mai bine dintr-un unghi anume. O poza sau mai multe reusite iau timp, documentarea este esentiala si poate face diferenta intre doua persoane care fotografiaza acelasi model sau grup de persoane.

PS. fa cat mai multe poze ca sa ai de unde alege, experimenteaza locuri, umbre, unghiuri diferite, unele “vor fi reusite” de abia cand ajungi acasa si le vezi pe monitor.

Am omis ceva?

4 thoughts on “Cateva sfaturi pentru portrete”

  1. asta defineste un fotograf? ca stie sa schimbe timpul de expunere, deschiderea diafragmei, ISO si altele? esti prea bland 😀

  2. Intotdeauna este recomandat sa folosesti modul manual, asa ai control absolut asupra aparatului, plus ca asa mai inveti si sa il folosesti.Pe moduri automate oricine poate face fotografii dar un fotograf stie sa isi modifice timpul de expunere, ISO-ul, etc 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.