Casa de Economii si Consemnatiuni, asta inseamna C.E.C, o institutie pusa de stat in slujba cetatenilor. Acum peste 20 de ani nu exista sistem bancar in Romania, automat nu existau conturi de economii sau carduri de credit. Din cauza rationalizarii produselor iti permiteai sa pui ceva bani de-o parte, adica nu prea aveai pe ce sa-i cheltui. Nu existau atatea distractii ca acum, nu exista moda schimbarii hainelor de la un sezon la altul, nu exista disperarea asta dupa masini personale, cluburi de fite, telefoane si electronice, etc.
Libretul din fotografii este pe numele meu, tata s-a ocupat sa puna ceva bani de-o parte pentru copii lui. Aveam mai multe, dar asta e singurul care a ramas. Pe vremea aia nu exista un sistem de schimb de informatii intre filiale, asa ca puteai sa ai cate un libret la fiecare filiala, in felul asta puteai detine sume mari de bani fara sa intri la banuieli si sa te “ridice” securitatea.
Intrebati-va parintii daca mai au prin casa un libret de CEC, vedeti de curiozitate ce suma gasiti depusa. Cum e?
vreau sa stiu si si eu care mai e treaba cu cecurile cu dobanda mai sunt valabile
unde sunt aia de plang comunismul? ntz
In 2013 mai intrebati ce e de facut. LOL. Visati mai departe. Ca deh, e frumos.
Este induiosetoare si naivitatea autorului. (Zic asta fara rautate.)
Sistemul de tinere in frau nu era prost, libretele de economii aveau o limita destul de joasa si ar fi trebuit sa-ti faci probabil mai multe zeci de asemenea carnete ca sa ajungi la sume intr-adevar mari. Banul insemnand putere era bine controlat cine si cat detinea. Gauri in sistem nu existau, erau doar (temporar) trecute unele lucruri cu vederea pt. unii.
Si ba da, exista disperare si atunci. Chiar mai mare daca te gandesti ca o masina o primeai dupa 10 ani da asteptare. Sa vezi in Cluj la Oszer in fiecare duminica cum se vindeau Daciile vechi la dublul unuia nou si cum era acolo disperare si cum facea fiecare orice sa ajunga sa aibe masina.
Masina si apartament la bloc, asta era implinirea. Se puneau rotitele in miscare, neoproletariatul isi facea retele, fiecare dintre ei avea cate un consatean pe la alimentara, pe la un alt magazin, el fura din fabrica, etc. Sau avea pe unul din sat la repartizarea locuintelor s.a.m.d. Plus ca isi inscriau copii la masina, era tot familionul inscris la asteptat la masina de la bebelus la strabunic. Mai multa disperare cam greu de inchipuit. Iar la haine la fel, tot in Oszer era targ de jeansi adusi de tigani din Ungaria. Pina si pungi se cumparau (cu ABBA sau Boney-M), deci se vindea de fapt gunoi din Vest si erau considerate comori ravnite cu disperare.
eu am 2 cecuri de 5000 de lei de la botezul meu din 1989….toti bani mei de botez au fost depusi acolo de catre bunicul meu.ce e de facut?
Am si eu unu de 5000! pot face ceva cu el?pot recupera ceva?
ce sfirsit au facut libretele de cec cu dobinda si cistig care nu au fost inchise? eu nu mai stiu nimic.cine poate sa-mi spuna ceva?
aveam si eu un libret de cec care nu a mai fost inchis,cu dobinda si cistig.ce s-a mai intimplat cu aceste librete care nu au fost inchise? cine a primit dobinda in tot acest timp?eu nu mia stiu nimic din tara.am plecat de 11 ani.ce sfirsit au facut casele de economii si consemnatiuni?