CFR Tips & Tricks

Daca esti student sau elev, urmatoarea lege iti va prinde bine daca vrei sa calatoresti mai ieftin cu trenul.

Hotararea de Guvern nr.309/1996 privind acordarea de reduceri cu 50% ale tarifelor pentru transportul local in comun, de suprafata si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval de care beneficiaza elevii si studentii din invatamantul de stat si din invatamantul particular acreditat, cu modificarile si completarile ulteriore, prevede pentru elevii din invatamantul primar si secundar, precum si pentru studentii din invatamantul universitar de stat si particular acreditat, cursuri de zi, reducere de 50% din tariful trenurilor de persoane, clasa a II-a, in tot timpul anului calendaristic. Studentii din invatamantul universitar de stat, cursuri de zi, beneficiaza si de 24 calatorii simple pe an calendaristic, cu reducere de 50% din tariful trenurilor accelerate si rapide, clasa a II-a.

Legitimatiile de calatorie cu 50% reducere se elibereaza la casele de bilete ale statiilor si agentiilor de cale ferata pe baza carnetului de elev pentru elevi, respectiv a legitimatiei de student pentru reducere transport pentru studenti.

Reducerea de 50% pentru trenurile accelerate, rapide pentru studenti se acorda la casele de bilete ale statiilor si agentiilor de cale ferata pe baza legitimatiei de student pentru reducere transport si a carnetului cu cupoane pentru calatoria studentilor cu 50% reducere la tren accelerat, rapid.

Legitimatiile de calatorie cu 50% reducere pentru elevi si studenti sunt valabile numai insotite de carnetul de elev, pentru elevi, respectiv legitimatia de student pentru reducere transport, pentru studenti, vizate la zi pentru anul scolar/universitar in curs. La controlul legitimatiilor de calatorie in tren, utilizatorul trebuie sa prezinte atat legitimatia de calatorie cu 50% reducere, cat si actele prevazute mai sus.

La cererea organelor de control, elevii si studentii vor prezenta si un act de identitate care sa dovedeasca identitatea acestora. Elevii din invatamantul primar si gimnazial vor prezenta numai legitimatia de calatorie cu 50% reducere si carnetul de elev.”

Cu alte cuvinte, te duci la facultate la secretariat si ii ceri legitimatia aia de reducere transport pe tren.

Un alt trick pentru a calatori mai ieftin este Biletul dus-intors. Acest bilet este valabil 20 de zile si ofera urmatoarele reduceri:

– pentru adulti: reducere de 10% din tariful pret intreg la calatoria cu trenul personal, accelerat, rapid si IC, clasa 1 sau clasa 2;

– pentru copiii in varsta de pana la 10 ani impliniti la data efectuarii calatoriei – reducere de 50% din tariful pret intreg la calatoria cu trenul personal, accelerat, rapid, intercity clasa I sau clasa a II-a.

Acest bilet da dreptul la o calatorie dus-intors pana la distanta de 1000 km, la clasa I sau a II-a si este valabil la inapoiere cu un tren care soseste in statia initiala pana la ora 24.00 a celei de-a douazecea zile de valabilitate, fara viza statiei de inapoiere daca trenul si data de inapoiere au fost stabilite la procurarea legitimatiei de calatorie. In cazul in care la emiterea biletului nu s-a stabilit trenul si data calatoriei de intoarcere, pentru efectuarea calatoriei de INTORS este obligatorie aplicarea vizei statiei de intoarcere.

Biletul dus-intors da dreptul la modificarile generale ale contractului de transport conform Regulamentului de Transport, si anume: anticiparea calatoriei, amanarea calatoriei, intreruperea calatoriei, atat la dus cat si la intors. Pentru calatoria de intoarcere amanarea calatoriei se poate acorda pana la ultima zi de valabilitate a biletului.

Modificarea contractului de transport nu conduce la prelungirea duratei de valabilitate. Biletul dus-intors nu da dreptul la diferenta de ruta, calatoria de intoarcere efectuandu-se obligatoriu pe ruta de ducere. Tariful tichetului de rezervare se incaseaza separat si nu este inclus in tariful pentru calatoria dus/intors.

Drept caz practic, luam o mica povestioara de-a mea, avind in vedere ca este blog.

Acum un an aveam un milion si jumate la mine si am vrut neaparat sa-i fac o vizita unei fete tocmai prin judetul Arad, asa ca m-am informat pe site si am gasit faza asta cu reducerea (nu eram student inca). Aveam nevoie sa-mi economisesc fiecare leu asa ca m-am dus si am luat de la ghiseu de la gara biletul dus-intors. Am intrebat-o cum si ce, mi-a zis ca e ok, ca am rutele astea doua, din Constanta in Bucuresti si din Bucuresti in Arad. Mi-a calculat tariful normal, mi-a scazut 10% si a fost foarte bine. In Bucuresti insa s-a intamplat ceva si am aflat ca nu mai pot s-o vizitez. Asa ca am ramas la un prieten acolo si ma cam ofticam ca am dat atatia bani aiurea, macar daca plateam doar pentru Bucuresti. A 2-a zi am zis sa mergem totusi la gara in Bucuresti sa vad daca poate sa-mi dea inapoi diferenta de bani si culmea, chiar mi-a dat-o. Mi-a dat destui bani si mi-au ajuns si sa-mi cumpar sandwich-uri, bere si alte prostii si sa-mi iau un nou bilet pentru Bucuresti – Constanta dupa 2 zile dupa ce am plecat, plus mai aveam si pentru acasa niste bani din milionul jumate. Asadar a fost o metoda mai ieftina si sigura avind in vedere ca mi-a dat banii inapoi. Faza cu “tariful tichetului se incaseaza separat si nu este inclus in tariful pentru calatoria dus/intors” inseamna ca trebuie sa platesti separat locul in tren, loc care costa putin de tot, deci cand te intorci te duci in gara ii arati biletul ala si ii zici sa-ti dea un loc. Si cam asa stau lucrurile cu CFR-ul si cu peripetia mea de copchil tanar si amorezat.

35 thoughts on “CFR Tips & Tricks”

 1. Am o nelamurire.Eu daca in luna martie a anului 2013 fac 19 ani ,voi mai avea reducere la tren de 50 la suta?

 2. pt studenti in strainatae la universitate…. ceva reduceri?
  normal ar trebui sa fie… vreun hint unde ar trebui aplicat pt un carnet de reduceri?

 3. Spuneti-mi si mie va rog frumos cat este valabil carnetul cu cupoane. Eu stiu ca sunt valabile un an calendaristic de la luarea lui de la secretariat, adica din ianuarie – februarie. Mai concret, m-am certat cu o “doamna draguta” pe baza valabilitatii carnetului meu eliberat in data de 2 febr 2010. Ea mi-a zis ca este valabil pana in octombrie 2010, cand mi se da altul de la facultate, doar ca la facultate mi le da in ianuarie 2011.

  Va multumesc

 4. buna am o intrebare.cand trebuie sa se elibereze aceste cupoane pt studenti?eu am fost ieri la secretariat si doamnele de acolo mi-au zis ca probabil le voi primi dupa vacanta,si ca trebuia sa le i-au cupoanele de anul trecut(cand am fost in anul 1).La noi nimeni nu a venit sa ne zica ca beneficiem de aceste cupoane,si acuma chiar am nevoie….si se pare ca nu voi primi.nu stiu ce sa fac

 5. da da pe mine ma interesa concret daca cineva a fost cu trenu in situatia asta si a primit reducere. ms oricum si sper sa ma lamurieasca cineva.

 6. teoretic viza de pe carnetul de elev este valabila pana in septembrie cand se vizeaza iar carnetele si in cazul tau cand vei primi carnet de student

 7. deci inca am nelamuriri. eu am terminat clasa a 12-a si normal ca inca nu sunt student. A mers cineva in situatia asta cu trenu vara si a primit reducere ca avea carnet de elev de liceu? astept raspuns urgent

 8. daca mai citesti o data atent o sa vezi k am zis k e vizat. in fine, am CARNET VIZAT, dar NU am legitimatie si cupoane. primesc reducere ?

 9. Daca nu am legitimatie de calator, deci nici cupoane ci doar carnet de student vizat, primesc ceva reducere la rapid? 10-20..30 % ?

 10. Ilea Cristian, teoretic trebuie vizat pentru anul urmator dar este vacanta asa ca inca poti circula pana la toamna cu “viza” de anul trecut

 11. La studenti reducerea de 50% se face obligatoriu pe baza cupoanelor…lucru care este mentionat doar o data…fugitiv…tot se zice de legitimatia de student…aia o primesti in primul an…nu te duci la secretariat sa ceri legitimatia si gata ai reducere de 50%…e neaparata nevoie de cupoane…care nu se mai dau la timp. Anyway…ce ma interesa pe mine…stiti de cat e reducerea doar pe baza legitimatiei de student, avand in vedere ca n-au venit inca cupoanele? p.s. eu pana acum am primit pe baza cupoanelor reducere de jumatate de pret la toate – accelerat, rapid, intercity…cu toate ca vad ca pe ele zice ca reducerea e valabila doar pentru accelerate…probabil ar trebui sa rectifice sau cine stie care e faza de fapt…eh, atat timp cat eu am reducere nu prea ma intereseaza ;))

 12. pe mine ma roade o chestie:

  dupa ce termin clasa a12a si pana intru in anul universitar (perioada iunie-octombrie) pot folosi in continuare carnetul de elev?

  nu de alta, da’ rau ar fi s aplatesc intreg cu toate drumurile ce o sa le am de facut

  Cheers!

 13. cred ca la intercity se aplica o reducere echivalenta cu aceea pentru tren rapid (diferenta dintre rapid si intercity pe aceeasi ruta ramanand neredusa:P)

  dak rapidu e 40
  si intercityu 50
  redus pt rapid ai plati 20 (50%)
  redus pt interciry 30

 14. Sal.Dar daca nu mai am legitimatie de student pot sa iau reducere cu carnetul de student vizat + cupoane? sau trebuie neaparat legitimatia…

 15. am si eu o nelamurire… daca am primit cupoanele pt 50% reducere dar sunt numai 6 adica 3 drumuri dus-intors mai poti procura de la agentiile de voiaj alt carnet de cupoane?

 16. Da…si probabil poti sa combini reducerile intre ele, adica 50% de la facultate + 10% pe biletul dus-intors deci sa ai 60% reducere din pretul initial. Dar n-am scris despre asta caci n-am testat-o.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.