Chefir, iaurt, sana si laptele batut

Tin si acum minte verile petrecute la bunici cand ma jucam prin curte si o vedeam pe bunica cum mulge vaca sau oile, cum prepara iaurt si branza. Amintiri placute si ma bucur ca am avut parte de ele, dar cel mai mult ma bucur ca am consumat produse naturale direct de la sursa. In zilele noastre planeaza nesiguranta in aer, oare folosesc lapte “adevarat” in produsele astea sau subtituienti? In copilarie stiam de iaurt si lapte batut, asta se consuma regulat in familie. Obicei valabil si in zilele noastre, chiar daca eu m-am mutat in apartamentul meu si am realizat ca produsele lactate trebuiesc consumate cu masura si dupa cum ii prieste oragnismului fiecaruia.

Sunt curios cati dintre voi stiu care sunt diferentele intre aceste produse de baut derivate din lapte.

Chefir

De ceva timp am aflat, pe propria piele, multiplele beneficii ale chefirului comparativ cu celelalte produse de baut (iaurtul, sana sau laptele batut). Chefirul este obtinut relativ usor, avand la baza o bacterie, o drojdie si o cantitate mica de alcool, iar acestea ii confera un gust putin acidulat, usor sampanizat. Ca densitate si textura este ceva intre lapte batut si iaurt.

Iaurt

Se prepara din laptele de vaca, oaie, capra sau bivolita, dintre care doar cel de vaca si oaie se folosesc la omogenizarea cu bacterile lactice si maximum de 30% lapte de bivolita. Este obtinut prin fermentarea laptelui pasteurizat sau fiert. Cand vine vorba de iaurt cu fructe incerc sa evit produsele din comert, mai bine amestec acasa iaurt cu fructe taiate cubulete sau deshidratate.

Sana

Este obtinut prin fermentarea controlata a laptelui de vaca si se aseamana mult cu iaurtul sau laptele batut, dar este mai dulce decat acestea. Sana si chefirul au totusi un gust mai acidulat decat iaurtul.

Laptele batut

Acesta difera prin tipul de cultura folosit, are mai putine grasimi (2%) si este obtinut prin fermentatie naturala. Chiar si asa, nu se afla pe lista mea de produse preferate.

Parerea mea este ca primul loc in categoria lactatelor este chefirul, bogat in enzime si care contine chiar mai multe bacterii benefice decat iaurtul. Chefirul este popular de multa vreme in Asia si Rusia, dar abia de curand a fost descoperit de alte tari din care fac si eu parte. Anul trecut am descoperit avantajele consumului saptamanal de chefir, in special cel de la Napolact. Vascozitatea si textura dau mai mult spre iaurt, dar gustul este bun in comparatie cu produsele altor companii. Totusi ma ingrijoreaza schimbarile din ultima perioada si drumul pe care merge aceast producator. De anul asta am inteles ca vor sa importe lapte din Ungaria, probabil pentru ca este mai ieftin. Dar ce se alege de sloganul “lapte din inima ardealului”?

Intr-un articol viitor voi scrie despre cum am scapat de balonari si dureri de burta pe care le aveam in trecut printr-o usoara schimbare a alimentatiei, chefirul face parte din aceasta schimbare.

Sursa imaginii: mamaplus.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.