Curiozitatea sau nevoia te imping sa incerci lucruri noi. Asa se face ca zilele trecute mi s-a facut pofta de chiftele cu sos de rosii, o mancare de care imi era dor.
Este prima data cand gatesc aceasta reteta. Am cautat pe internet, este o reteta usoara si gustoasa. Am scos la imprimanta lista de ingrediente si am plecat la cumparaturi. Prin congelator aveam jumatate de kilogram de muschi de porc si majoritatea ingredientelor. Am cheltuit vreo 5-6 lei pe legatura de ceapa verde, patrunjel si marar.
Ingrediente chiftele:
– 500g carne tocata (eu am folosit porc, dar se poate si pui, curcan, etc);
– un cartof potrivit sau doi mai mici;
– 2 felii de paine, fara coaja, mai veche de o zi;
– 2 oua;
– 4-5 catei de usturoi;
– o legatura de patrunjel verde, tocat marunt;
– o legatura de marar verde, tocat marunt;
– o ceapa sau o legatura de ceapa verde;
– sare;
– piper;
– faina;
– ulei pentru prajit.
Ingrediente sos de rosii:
– o ceapa;
– o cutie de 500g cu rosii pasate sau un borcan de 800g cu rosii in bulion;
– o lingurita zahar;
– o lingurita busuioc;
– o foaie de dafin;
– sare;
– piper;
– ulei.
Am tocat carnea de doua ori, a doua oara am adaugat patrunjelul, mararul, cartoful, painea, usturoiul si ceapa verde. Apoi am spart doua oua, am presarat piper si sare dupa gust. Toate le-am amestecat intr-un castron. Pentru ca pasta rezultata era destul de moale am adaugat doua linguri de faina de grau. Dupa ce pasta a fost amestecata omogen am inceput sa incropesc bilute pe care le-am dat prin faina. Am pus uleiul (indeajuns cat sa cuprinda pana la jumatate chiftelutele) la incins si am rostogolit pe rand cate 6-8 chiftele in tigaie. Chiftelele se lasa la prajit pana incep sa se inchida la culoare dupa care se rotesc pe cealalta parte. E prima data cand prajesc chiftele si ultima cred, n-am rabdare sa “bibilesc” fiecare chifteluta. Trebuia sa fiu atent, oricand se pot arde, dar trebuie prajite pe ambele parti.
Apoi m-am ocupat de sos. Ceapa trebuie maruntita si calita in 2-3 linguri de ulei si apa. Apoi am adaugat o cutie de rosii in bulion cu putina apa si am lasat sa fiarba vreo 10 minute. Am adaugat zaharul, foaia de dafin si busuiocul. Dupa 5 minute am adaugat sare si piper dupa gust si chiftelele. Dupa cateva clocote am dat tigaia de pe foc, masa este gata.
Recunosc ca am avut ceva palpitatii cu chiftelutele, dar totul s-a dovedit a fi un succes. Pe langa chiftelutele cu sos de rosii se pot adauga spaghete fierte. Imi plac spaghetele cu sos de rosii alaturi de 1-2 felii de paine prajita si frecate cu usturoi.
Pofta buna.
s-au terminat efervescentele? :d
eh nu, dar calciul care il pierd cu pepsi tb inlocuit de undeva ^_^
esti la dieta Butchere? :d
bravo, dar nu prea mi-a picat bine sa citesc de chiftele la ora mesei, in timp ce eu rontai la un iaurt ;))