Iata o reteta simpla de compot pentru anotimpul calduros, pe langa faptul ca este usor de preparat se poate servi cald sau rece (de la frigider), o gustare racoroasa in zilele fierbinti de vara. Reteta asta imi aduce aminte de copilarie, de zilele de vara cand mama sau o bunica prepara chisalita intr-o oala mare din care ne infruptam noi copii. Chisalita se prepara din fructe sau verdeturi din gradina cu gust acru, in cazul de fata este un compot de vara cu o textura usor ingrosata. Termenul are origine slava si inseamna “acru”. Acum hai sa va explic cum am preparat aceasta chiselita cu visine, reteta traditionala din regiunea Moldova.
Ingrediente (pentru 5-6 portii)
– 500g visine coapte;
– 200g cirese;
– 100g zahar (daca visinele nu sunt coapte bine se poate adauga o cantitate mai mare de zahar);
– 5-6 linguri cu malai (faina de porumb, puteti pune mai mult malai daca doriti sa fie mai cremos);
– 1.5 litri de apa.
Mai intai am spalat bine visinele si ciresele, apoi am indepartat coditele. Intr-un vas am turnat apa, apoi am adaugat zaharul, visinele si ciresele. Am pornit focul la plita, treapta din mijloc. Am lasat compozitia sa fiarba amestecand din cand in cand sa ma asigur ca zaharul s-a topit. Cand apa a inceput sa se coloreze in rosu si fructele pluteau stim ca se apropie momentul cand trebuie sa presar malaiul (faina de porumb). Am vazut ca unii prefera sa adauge si faina de grau, dar eu raman la reteta traditionala. Malaiul trebuie presarat si in acelasi timp amestecat (exact ca la prepararea mamaligii, vrem sa evitam formarea cocoloaselor), focul trebuie sa fie intre nivelul mediu si mic, chiselita are nevoie de timp pentru a se ingrosa. Am lasat sa fiarba 20-25 de minute, la fiecare 5 minute am amestecat pentru a ma asigura ca nu s-a prins de fundul vasului si compozitia este omogena. Cand a fost gata am oprit focul si am lasat chiselita 5-10 minute sa se raceasca putin inainte de a-mi umple primul castron. Mai are rost sa va spun cat de bun este? 🙂
Acum pe locuri, fiti gata, start!!!