Iata o reteta simpla si gustoasa cu ciuperci fripte si usturoi, daca nu ati incercat inca aceasta reteta atunci este musai sa mergeti in bucatarie si sa treceti la gatit. Combinatia de ciuperci fripte si usturoi este dementiala, in sensul bun desigur.
Ingrediente
– 500g ciuperci (eu am folosit ciuperci champignon);
– 2-3 catei de usturoi, depinde ce dimensiune au si cat de mult va place usturoiul gatit;
– 1-2 linguri cu ulei pentru prajit;
– un praf de sare, un praf de piper, un praf de boia de ardei;
– cateva fire de patrunjel.
Am inceput cu spalarea ciupercilor, apoi le-am scos coditele (se folosesc si acestea). Fiind ciuperci mici nu a fost cazul sa le decojesc. Dupa ce le-am spalat am taiat fiecare palarie in 4 parti egale, coditele mai groase le-am taiat pe din doua. Inainte de pune ciupercile pe foc trebuie sa le scurgeti bine de apa. Aceasta reteta o gatesc la foc mic, in wok am pus putin ulei si ciupercile. Le-am lasat aproximativ 5 minute pana au inceput sa lase apa. Apoi am adaugat usturoiul taiat marunt, sare de mare proaspat macinata, piper proaspat macinat si un varf de cutit de cayenne pepper (este mai bun si mai sanatos decat boia de ardei). Unii prefera sa adauge si zeama de lamaie. Am amestecat bine ciupercile cu restul ingredientelor. Apoi trebuie mestecat din cand in cand pana ciupercile scad ca volum si isi schimba culoarea din alb in maro pamantiu. Chiar si sosul (ulei si apa) devine mai inchis la culoare, acest proces dureaza aproximativ 15-20 de minute, depinde cat de puternic este focul. Am oprit ochiul de la aragaz si am adaugat patrunjelul, din pacate am gasit doar uscat la magazin, dar a iesit foarte bun si asa. Apoi am lasat ciupercile sa se “odihneasca” pentru 10 minute.
A iesit o bunatate de mancare din ciuperci amestecate cu usturoi si patrunjel. Sosul rezultat este la fel de bun, perfect pentru a inmuia painea in el.
Sper sa va placa, spor la gatit 🙂
Încercați cu pleurotus.
Tot cam așa îmi plac și mie! Numai că folosesc mărar în loc de pătrunjel!