Acum ceva timp scriam ca am intrat in contact cu niste sarbi si mi se par oameni super de treaba si pusi pe distractie. Dupa cateva discutii am hotarat sa fac o vizita orasului Belgrade, capitala Serbiei. La inceputul lunii iunie am depus cererea de demisie, am hotarat sa plec din Cluj-Napoca. Unde o sa ma stabilesc este discutabil, dar va tin la curent. Am predat cheile apartamentului de tip mansarda unde am petrecut cateva momente placute. Acum stiu sigur ca vreau sa am un apartament sau macar o camera la mansarda, experienta este mult mai interesanta si placuta.
Cateva zile am stat la sora mea si apoi am pornit spre Timisoara. Luna trecuta am cunoscut cativa oameni super de treaba din Timisoara si ne-am imprietenit. Unul dintre ei s-a oferit sa ma gazduiasca pentru 2 zile, timp suficient pentru a lua orasul la pas. Pacat ca fix in perioada asta se lucra in centru si au fost multe stradute pline de gropi, muncitori si materiale. Din pozele de mai jos se poate vedea acest lucru. Am prins si doua zile cu vreme ploioasa, dar tot am apucat sa ma plimb.
Despre oras am doar lucruri bune de spus. Timisoara se afla intr-o zona mlastinoasa si asta a facut ca cetatea sa fie greu de cucerit. Orasul este traversat de raul Bega, centrul este plin de case vechi ce asteapta restaurarea (am facut si putina explorare urbana intrand in cateva case sa vad mai bine cum arata), graiul este interesant (exceptand oltenii care au invadat orasul in ultimii 25 de ani) si oamenii gospodari si mandri. Acelasi lucru il pot spune despre sarbi, dar in urmatorul articol. Banatul a fost la hotarul Imperiului Austro-Ungar si cel Otoman. Apoi au urmat influentele Iugoslaviei si Romaniei care intr-un final a alipit o parte mare din regiune dupa al doilea razboi mondial. Orasul are peste 10 parcuri si multe strazi pline de copaci care tin umbra si racoare vara. In piata Victoriei se afla o fantana arteziana cu pesti din gura carora iese apa, de aici si numele Fantana cu pesti – loc de intalnire. Tot aici, in apropiere, se afla Catedrala Ortodoxa Mitropolitana cu acoperis verde. Am ramas surprins placut sa vad ca un locas de cult poate fii asa frumos colorat si cu bun gust. Am vizitat si Gradina Botanica, frumoasa.
La intoarcere din Belgrade am ramas peste noapte la hostel Costel, un loc dragut cu preturi si conditii bune. Pentru un pat intr-o camera cu 8 paturi (erau ocupate doar doua) am platit 45 de lei. Am dormit intr-un pat single (fara etaj), camera avea iesire la un balcon plin de carti vechi si flori. Camera de zi era dotata cu un calculator personal, televizor cu plasma si consola de jocuri. Mai era o camera pentru studiu, langa bucatarie, cu mese joase si perne pufoase pe care sa te intinzi. Curtea din spate era frumos amenajata, numai buna sa stai tolanit la o poveste pe saltele si alte pufosenii pe post de scaune. Bucataria era complet dotata, micul dejun fiind inclus in pret (cafea/ceai, cereale cu lapte, dulceata, biscuti, paine prajita, unt). Personalul de la hostel a fost foarte amabil.
In doua poze se poate vedea o harta a orasului si una a centrului. La hostel mi-au dat un pliant (ghid turistic pe o foaie A3 si in limba Engleza) cu atractii turistice, harta, un scurt istoric al orasului si ceva recomandari.
Per total a meritat tot drumul si distractia, fiind in cursul saptamanii nu am insistat sa ies seara prin cluburi. In schimb am petrecut cu ceva prieteni la un gratar, povesti si glume.