Colinde de Craciun

Cand eram mic imi placea sa merg la colindat. Indrumat de parinti sau profesori invatam colinde si ordinea lor. Ne placeau banii pe care ii strangem, ne puteam cumpara jucariile dorite. Cei mai multi bani ii scoteam de la rude, in special nasii. Anii au trecut, acum colind, prin telefon, rudele aflate la distanta.

Aici in Ardeal obiceiurile sunt usor diferite. Am auzit zvonuri legat de colindatori si ma asteptam sa nu-mi calce pragul vreunul. In zona asta se colinda doar rudele si cativa vecini apropiati. Am intrebat un taximetrist de unde vine obiceiul asta, mi-a raspuns ca este o modalitate de a-ti proteja copii. Nu stii la ce usa bat si cine-i invita in casa, asa ca prefera sa stie ca sunt in siguranta la rude si cativa apropiati. Curios, dar in Dobrogea nu exista astfel de griji.

Cu doua zile inainte de Craciun au inceput sa bata la usa tiganusi (corectati-ma daca gresesc). De curiozitate am primit mai multi ca sa aflu mai multe. Veneau in grupuri de 2-4 persoane, fiecare grup canta alta colinda, unul canta mai repede sau mai incet decat ceilalti, altul canta mai tare sau unul mai incet, nespalati si cu haine zdrentuite. Unii indrazneau sa bata de doua ori la usa, dar de fiecare data era altfel format grupul. Altele mi-au cerut bani desi le-am spus clar ca nu vreau sa ma colinde.

Am ramas dezamagit sa vad ca romanii nu ies la colindat, dar asta-i obiceiul pe aici se pare.

3 thoughts on “Colinde de Craciun”

  1. Pacat ca nu se mai prea pastreaza obiceiul, incet incet dispare spiritul Craciunului daca vom continua sa nu pastram traditiile

  2. Un mare haos si multa bataie de joc, eu am o vecina clasa a 6-a si imi canta dupa foaie :)))) e maxima tipa… Azi cantau domn`domn.. parca se umbla cu Steaua 3 zile, traditiile se schimba de la an la an. Eu fara sa fiu prea rau am dat un mare DISABLE la sonerie :)) si il ascult cu mare drag pe Tudor Gheorghe si in special colinde straine, cu ele am circulat si sicrul toata luna asta. E oarecum o mare bataie de joc si o afacere la mijloc :)) chiar imi aminteam si eu de copilarie si cand mergeam cu colindul, cand mi-am luat televizor din colinde sau primul joc pe tv un terminator :)) si nu ma suparam cand primeam si o nuca si un mar, caterinca mare era cand mergeam cu capra si ne mai lipeam si de cate un pahar de vin…. intradevar e periculos ca nu stii peste ce oameni dai, ce tampit si pedofil inrait… oricum, cum treci muntii spre vest, la noi in tara sunt alti oameni, alta mentalitate, stii ca vb si la masa atunci… zici ca-i un zid si mergem pe sistemul ala V-E … influentele oricum se vad. In viitorul apropiat si eu vreau sa-mi iau zborul spre Sibiu/Timisoara… Dobrogea e un mare cah, turci prea multi :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.