Coltunasi cu branza

Intodeauna mi-au placut coltunasii, era o bucurie enorma cand facea mama acasa. Ultima data am mancat acum cativa ani, adevarul este ca nici nu mi-am batut capul prea mult cu asta.. pana azi. Am hotarat sa incerc reteta singur, pana la urma este o reteta usoara si oricine o poate face.

Ingrediente aluat:

– 400 g faina;

– un ou;

– 2 linguri ulei de gatit;

– un praf de sare.

Ingrediente compozitie:

– 250 g branza dulce de vaci;

– 2 oua;

– 100 g zahar (2 linguri cu varf);

– 3 linguri smantana;

– cateva picaturi de esenta de rom si vanilie.

Ingrediente apa (pentru fierbere):

– apa;

– un praf de sare.

Intr-un castron am amestecat oul, uleiul, sarea si o cana cu apa calduta. Dupa ce s-au omogenizat am adaugat treptat faina pana aluatul a inceput sa nu se mai prinda de maini si castron. Pentru ca devenise usor sfaramicios am adaugat putin ulei si s-a inchegat. Aluatul trebuie lasat sa se odihneasca 10-15 minute, intre timp m-am ocupat de compozitie. Am cautat pe mai multe site-uri o reteta de coltunasi, exista multe tipuri de coltunasi, difera compozitia. Fiecare este liber sa aleaga, eu am vrut sa fie cu branza. Am urmat cantitatile din reteta, dar mi-a ramas destula compozite. Data viitoare o sa pun mai putina branza si smantana, poate doar un ou.

Intr-un castron am amestecat toate ingredientele, apoi am separat compozitia in doua farfurii. Am vrut sa fac coltunasi cu esenta de vanilie si altii cu rom. Apoi am intins aluatul pe masa pudrata cu faina, cu un pahar am decupat cercuri pe care le-am umplut cu compozitie si le-am indoit pe din noua. Cu o furculina am presat marginile ca sa ramana lipite la fierbere.

Cand apa clocotea am adaugat 7-9 coltunasi, depinde de marimea vasului in care fierbeti. Ideea este sa aiba loc sa fiarba, fara ingramadeala caci se vor prinde unii de altii. Dupa cateva minute au inceput sa pluteasca si i-am lasat sa fiarba inca 10 minute. Dupa 2-3 sarje apa scazuse destul asa ca am completat apa din oala. Dupa ce am scos coltunasii de la fiert am presarat zahar pe ei. Mi-au iesit aproximativ 40-45 de coltunasi. Am modificat reteta si la sfarsit am ras putina coaja de portocala peste ei, au iesit divini.

Recomand sa consumati coltunatii cat sunt calzi.

coltunasi-cu-branza-01 coltunasi-cu-branza-02 coltunasi-cu-branza-03 coltunasi-cu-branza-04 coltunasi-cu-branza-05 coltunasi-cu-branza-06 coltunasi-cu-branza-07

One thought on “Coltunasi cu branza”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *