Acum vreo doua saptamani citeam pe un blog despre un tur gratuit al orasului Constanta. Mi-am adus aminte ca mai auzisem ceva inainte, dar de data asta chiar imi starnise curiozitatea. Am aflat data si ora urmatorului tur si m-am prezentat ca un scolar eminent la locul de intalnire.
Acest tur gratuit se organizeaza sambata in jurul orei 14:00 si dureaza aproximativ 2-3 ore. Diana este cea care a venit cu initiativa si se ocupa de acest tur. Cunoaste destule detalii si mi-a placut ca este deschisa in afle si mai multe daca cineva dintre cei prezenti se nimereste sa stie ceva detalii suplimentare. La acest tur a participat si Radu care este doctorand in istorie antica si impreuna cu Diana au facut echipa buna. Locul de intalnire a fost la harta mozaic de langa primarie, peste drum de Tonis Trade sau fostul hotel Intercontinental. Ne-am strans vreo 12 persoane dintre care doi baietei care venisera cu mama lor sa afle mai multe despre istoria orasului Constanta.
Traseul turului a fost in centru si zona peninsulara. Am revazut cea mai ingusta strada din Dobrogea, strada Vantului care se afla in apropiere de biserica Greaca, pe malul plajei Modern. Am trecut pe langa sinagoga care se afla intr-o stare deplorabila, dar se analizeaza restaurarea ei de comunitatea evreilor din oras. Am trecut si pe langa o cladire care a apartitut sau inca apartine cailor ferate (CFR), este cunoscuta si sub numele Casa Englezeasca. Se pare ca este disponibila pentru inchiriere sau vanzare. Stiati ca mai multe case din centru au fost construite de englezi? Cateva dintre ele se afla pe bulevardul Tomis. In aceasi zona, langa liceul Mihai Eminescu, am vazut cel mai vechi capac de canalizare datand din 1928.
Am ajuns si in piata Ovidiu, pe partea dreapta si in exterior a muzeului de istorie sunt mai multe borne miliare datand din perioada Imperiului Roman. Aceste borne erau folosite pentru a informa calatorii distanta pana la urmatorul oras de exemplu, la fel cum sunt bornele kilometrice din zilele noastre. Cu ajutorul lor s-au aflat numele corect al unor orase din zona Dobrogei de exemplu. Mai departe am mers spre Casa cu Lei care este in aceasi stare jalnica asa cum o stiu de ani buni. Apoi am trecut pe langa Catedrala ortodoxa Sfintii Apostoli Petru si Pavel, langa ea se vad ruinele orasului din perioada Imperiului Roman. Este vorba de o intersectie de strazi si cateva locuinte. Pietrele din mijlocul strazii sunt lespezi de piatra ce acopereau sistemul de canalizare. Mai departe am ajuns la hotel Palace. Stiati ca are o curte interioara? Tot in zona peninsulara am vazut cladirea unde erau supusi interogatoriului “dusmanii statului” in perioada 1948 – 1956.
Dupa 3 ore de mers turul s-a terminat, Diana ne-a oferit cate un mic cadou – un magnet de frigider. Frumos gestul ei. Eram infrigurati, cei ramasi pana la final, asa ca ne-am oprit sa bem o cafea la Arabica The Coffee Shop din piata Ovidiu.
Ps. cand am inceput turul, pe bulvardul Tomis, era un mars impotriva avortului. Erau destule fete bisericesti, am atasat si un fluturas inmanat de cineva care marsaluia cu soborul bisericesc.
Ps2. am specificat locatiile importante din acest tur, desigur ca am vazut mai multe cladiri si locuri cu istorie.
A fost o experienta interesanta si plina de informatii interesante, sigur o sa mai particip pe viitor.














