Cozile din Romania

Astazi a trebuit sa ajung prin oras sa las un dosar, si pentru ca in conceptia romanilor a sta la coada inseamna a veni mai devreme cu cel putin jumatate de ora inainte de inceperea programului, m’am conformat “obiceiului” si am aterizat si eu cu o jumatate de ora mai devreme. Ce dracu cautam eu la ora aia pe acolo? pai pe la 11:00 aveam un examen la facultate de dat plus ca trebuia sa ajung si in alta parte sa platesc o amenda. Era 7:30 dimineata. Cand ajung acolo citesc pe usa ca programul incepe de fapt de la 8:30. Mkay.. desi ajunsesem fara sa vreau cu o ora mai devreme, deja erau vreo 20 de persoane aliniate si cu o lista de ordine facuta deja. Dupa jumatate de ora aflu ca de fapt la 9:00 se deschide si deci am stat ca boul o ora si jumatate in frig ca sa las un amarat de dosar. Gura lumii vorbea vrute si nevrute dar in mare parte nemultumiri la adresa primariei si a statului roman. Am ras copios si de glumele unor tipi din spatele meu. Pe la 9:00 cand am putut sa intrat, deja se stransesera vreo 50 de persoane. Povestea cineva ca pe vremea lu’ Ceausescu se trezea de la 3 dimineata si se ducea cu maicasa sa stea la coada pentru diferite alimente de baza: ulei, zahar, lapte.. si toate pe cartela. Tot pe vremea aia daca vedeai undeva o coada, te duceai si statea si tu la rand. Nu stiai pentru ce aliment stai la rand dar tu stateai pentru ca asa erau timpurile.

Dupa ce am lasat dosarul si imbulzeala de pe lume dintr’un loc ingust, m’am dus sa imi platesc si o amenda. Se pare ca statul cand are de incasat te tine minte si iti readuce aminte din cand in cand ca datorezi niste bani. Mda, mi’a venit prin posta o amenda de 100 RON de prin septembrie 2006. Stiam ca nu era platita asa ca m’am dus azi ca sa scap de ea si sa nu am piedici atunci cand am ceva acte de luat de la stat sau cand voi face vreo tranzactie pe viitor. Si am plecat de la o coada si am ajuns la alta, diferenta era ca acum stateam la caldura si muream de cald. Si majoritatea care stateau la coada primisera instintare ca au o amenda mai veche neachitata. Era un mos care primise o notificare in legatura cu o amenda din 1993. Damn.. dupa 14 ani statul roman si’a adus aminte ca cetateanul ala avea datorii? Adevarul ca majoritatea romanilor nu pastreaza chitantele si daca apare o eroare la o baza de date si nu ai chitanta sa dovedesti ca ai platit deja ceva, mai platesti o data.. neatentia costa.

2 thoughts on “Cozile din Romania”

  1. ai dreptate. Dar pentru a-ţi da seama de ce nimic nu merge în ţara asta, o să vezi că, pe lângă faptul că plăteşti o mulţime de impozite, statul NU ştie să-ţi ia banii. De exemplu, întreab-o pe contabilă cât stă la coadă pentru declaraţiile de sănătate şi cum se poartă funcţionarii cu tine de parcă ai fi ultimul om. iar dacă ai neşansa să nu ştii ceva, să eviţi pe cât se poate să întrebi ceva pe cineva…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.