Cum donezi sange in Constanta

Astazi am facut o fapta buna ajutand o cunostinta care avea nevoie de sange. Prima data cand am donat sange s-a intamplat acum cativa ani buni, cam prin 2004. Desi am o grupa rara de sange, cumva am omis sa merg pentru a dona sange constient fiind de faptul ca pot ajuta pana la 3 persoane cu sangele pe care il donez.

Impreuna cu un prieten am fost de dimineata la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Constanta, cu o zi inainte am sunat la ei pentru cateva informatii utile. Asa am aflat ca este bine sa nu consum alcool cu o zi inainte si dimineata (inainte de a dona sange) pot manca ceva usor si consuma lichide (apa, cafea, ceai). Aseara m-am odihnit bine si dimineata, pana sa donez, nu am fumat.

Pentru cei care nu stiu ce implica procesul de donare sange, o sa explic in cateva randuri cum s-a intamplat totul. Intai mi s-au luat datele la un ghiseu, am fost intrebat daca am mai donat, unde lucrez si daca am facut diferinte chestii in ultima perioada (daca am calatorit, daca am luat medicamente, etc). Apoi m-am cantarit si mi s-a completetat o fisa. Urmatorul pas a fost sa completetez un formular cu diferinte intrebari, acest formular l-am gasit pe mesele dintr-o sala micuta. La fiecare intrebare sunt doua raspunsuri (DA sau NU) care se inconjoara cu pixul. Am raspuns sincer la toate intrebarile, aceste informatii sunt confidentiale si se pastreaza pentru o perioada lunga de timp.

Dupa ce am completat formularul a trebuit sa astept cateva minute pentru o vizita scurta la un medic, in cabinet mi s-a luat tensiunea si medicul s-a uita peste formularul pe care tocmai l-am completat. De exemplu am bifat cu DA raspunsul la o intrebare de forma “ai suferit de probleme cu inima”. I-am explicat ca tatal meu sufera de tensiune oscilanta si in copilarie a fost o perioada in care am mers la un cardiolog pentru ca aveam inima marita. Am clarificat acest aspect, am mentionat pentru cine vreau sa donez sangele (nume complet si spitalul in care acea persoana este internat/a) si apoi am intrat in alt cabinet de unde mi s-a recoltat sange pentru analize. Am mai asteptat cateva minute in sala de asteptare pana am primit “unda verde” pentru donare. O asistenta m-a condus intr-o camera unde mi-am spalat mana de unde urma sa se ia sange si mi-am acoperit incaltamintea cu niste pungi albastre. Intins pe un scaun special pentru donatii de sange, am asteptat pana o asistenta a venit cu fisa mea, cateva fiole si punga pentru colectarea sangelui. Acele, fiolele, punga pentru sange, toate au fost sterile si desfacute in fata mea.

Dupa ce am donat sange, m-a luat putin ameteala asa ca asistentele mi-au dat un pahar cu o pastila de calciu efervescent pe care l-am baut si am ramas inca 10 minute intins pe scaun. Cand m-am simtit mai bine mi s-a pus un plasture pe mana si apoi am fost la casierie pentru carnetul de donator, adeverinta pentru munca si bonurile de masa.

Ca o concluzie, treceti peste mituri prostesti care va sperie si va tin departe de centrele unde se doneaza sange. Este un proces simplu prin care puteti ajuta alti oameni ca mine sau ca tine.

Ps. toata “distractia” a durat aproximativ 90 de minute
Ps2. fiind barbat pot dona de maxim 5 ori pe an

cum-donezi-sange-constanta-01 cum-donezi-sange-constanta-02 cum-donezi-sange-constanta-03 cum-donezi-sange-constanta-04

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.