Cum sa iti stergi informatia “pe bune”

Daca ai un hard disk de calculator, un card de memorie pentru telefon sau pentru camera digitala ai si informatie, implicit ai si intimitate in aceasta informatie. Se poate chiar sa ai poze mai personale si filmulete la fel de personale cu continut mai mult sau mai putin decent, pe langa asta poti sa ai pur si simplu informatii si continut pe care nu vrei sa-l impartasesti cu toata lumea. Din pacate daca nu ai grija poti deveni foarte usor victima oricarui om care vrea sa-si arunce o privire in viata ta prin aceste mijloace. Cand stergi informatia de pe hard cu Recycle Bin nu o stergi complet, ea mai poate fi recuperata. Poate te gandesti ca scapi daca iti formatezi hardul, gresit! Informatia tot poate fi recuperata! Aceasi poveste este valabila si pentru un card de memorie.

Multe filmulete pentru adulti de pe internet, filmate cu mobilul sau nu, probabil au venit de la astfel de victime care nu si-au asigurat informatia. Iata un exemplu: ai un mobil, faci poze si filme, apoi le stergi si totul este ok aparent, apoi poate iti vinzi mobilul cuiva nebanuind ca informatia aia mai poate fi recuperata, ei bine.. ea poate fi recuperata destul de usor in multe cazuri. La fel poti sa patesti si cu un hard disk-ul, iar acolo ai destule lucruri..

Programe gen “Easy Recovery”, “Undelete Plus”, “File Scavanger”, “Smart undelete”, “TuneUp Utilies” poate sa readuca informatia inapoi de pe medii de stocare care au suferit si o formatare. Din pacate am zis ce se intampla, dar din fericire poti sa previ asta. Programele cu care ai putea sa stergi informatia de tot sunt: “Active KillDisk”, “BcWipe”, “Simple File Shredder”, “Easy Cleaner”.
Dar aveti grija, odata sterse, informatiile nu vor mai putea fi recuperate!

Luam un exemplu: “BcWipe”

Odata instalat, iti va aparea atunci cand dai click dreapta pe Recycle Bin; pe langa functia normala de “Empty Recycle Bin” vei avea si functia “Wipe Recycle Bin”. Alegand aceasta optiune iti va sterge de tot fisierele din Recycle Bin.

Pentru a sterge informatia din alte locuri, se procedeaza astfel: intri pe Desktop si cauti icon-ul “BcWipe”, intri in program si selectezi “Tasks – Create New Task – Wipe Free Space” apoi iti intra intr-un meniu si alegi “Wipe Free Space” si bifezi partitiile carora vrei sa le stergi informatiile de tot. Daca ai sters ceva vreodata de pe partitia aia acel ceva nu s-a sters de tot, dar cu optiunea asta vei sterge “pe bune” ceea ce ai sters candva de mult. Aceasta optiune nu va sterge continutul partitiei. Adica daca ai in “C”: windows, documents & settings, games, nu se va atinge de ele ci doar iti va sterge ceea ce ai sters candva de mult de pe aceea partitie. Iti va sterge spatiul liber (free space). In functie de cat de mare e partitia, programului ii va lua ceva timp sa stearga informatia, este o stergere in cativa pasi. Iti sterge de cateva ori acelasi lucru, asa functioneaza.

Ca sa testezi eficienta lui “BcWipe”, intri in alt program: “TuneUp Utilies”, din acest program dai click pe “File Recovery & Destruction” si alegi “TuneUp Undelete” si alegi hardul (sau cardul de memorie) unde ai sters cu BcWipe si vei vedea ca nu iti mai gaseste nimic de recuperat. De preferat e sa intri de la inceput in TuneUp Utilies si sa alegi “TuneUp Undelete” pentru a vedea prima oara ce informatii iti gaseste, apoi sa stergi cu BcWipe si apoi intri iar la “TuneUp Undelete” pentru a vedea daca iti mai gaseste ceva.

Cam atat din lectia asta. Aveti grija cu informatia, caci ea e cheia controlului.. poate fi folosita atat ca lucru bun cat si ca lucru rau.

6 thoughts on “Cum sa iti stergi informatia “pe bune””

  1. pai are cineva un bcwipe cumparat? nu trial ca ala e degeaba… sau un link de unde poti sa il descarci integral…

  2. Cum sterg un filmulet din recycle bin daca atunci cand ii dau delete imi spune ” cannot delete . it’ being used by another person or program. Close any programs that might be using the file and try again ” Am incercat cu net-ul deconactat si nu merge. Ma poate ajuta cineva ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.