Anul trecut aveam in plan sa cumpar o tigaie wok. Desigur ca vorbesc de o tigaie veritabila, imitatii sunt destule pe piata de la Tefal sau alte firme. Prima data am pus ochii pe un unul de pe un site, dupa greutate si forma era exact ce aveam nevoie. Dar mi-a scapat un mic detaliu: era din aluminiu. O greseala pe care o fac unii cand isi aleg un wok. Din cate am inteles cele mai bune sunt in otel-carbon sau fonta. Wok-ul pe care il detin este cumparat din Carrefour, material otel-carbon si a costat vreo 30 de lei.
Un aspect importat de care am tinut cont in alegerea plitei pe gaz a fost sa aiba un ochi special pentru wok. Aceste ochiuri sunt duble si furnizeaza de 4 ori mai multa caldura decat un ochi normal. Cand gatesti la wok este recomandat sa o faci la temperatura mare, mancarea gatita in astfel de tigaie este de cele mai multe ori fripta usor sau calita si isi pastreaza mult mai bine aroma si valurile nutritionale.
Cum tratezi un wok
Inainte de prima folosire este nevoie sa supui tigaia la un procedeu specific de curatare. Desigur, la o scurta cautare pe internet ai sa gasesti mai multe tipuri de tratare a unui wok. Eu am preferat sa il folosesc pe acesta fiind cel mai raspandit si folosit in special de asiatici (de unde isi are originea tigaia wok). Prima data trebuie frecata bine tigaia cu un burete de sarma (in prima poza cred ca se mai vad dungile de la buretele de sarma) pe interior si exterior. Frecati fara mila, vrem sa scapam de stratul non-adeziv si toxic. Dupa ce ati frecat bine cu buretele de sarma este nevoie sa spalati tigaia cu apa calda spre fierbinte si detergent lichid. Atentie, asta este prima si ultima data cand veti folosi detergent pentru spalarea wok-ului. Frecati bine pe interior si exterior, apoi clatiti. Urmatorul pas este sa stergeti cu un prosop de bucatarie toata apa, stergeti atent toate zonele sa nu ramana apa. Urmatorul pas implica arderea wok-ului si prepararea primul strat de patina. Patina este un strat non-adeziv natural format din ulei sau grasime animala folosite la fiecare gatire. Stratul de patina mai are rolul sa tina rugina departe de tigaie. Porniti aragazul, daca aveti un ochi special pentru wok este si mai bine, altfel puteti folosi ochiul cu cel mai mare debit de caldura. Tigaia uscata o asezati pe ochi si asteptati. Porniti hota sau deschideti un geam pentru ca un fum inecacios si cu miros de chimicale va iesi din tigaie. Acela este stratul non-adeziv si toxic de care vrem sa scapam. Din cauza caldurii fundul tigaii va incepe sa se inegreasca, in unele cazuri negrul are nunate spre albastru sau alte culori. Dupa ce tigaia nu mai fumega puteti adauga 2-3 linguri de ulei cu temperatura ridicata de ardere, eu am folosit ulei de nuca de cocos, dar se poate folosi si untura alba. Atentie cand turnati uleiul, tigaia este foarte incinsa. Inainte de asta maruntiti o legatura sau doua de ceapa verde si ceva ghimbir. Dupa ce ati turnat uleiul, asteptati cateva secunde si adaugati ceapa verde si ghimbir-ul. Dati ochiul aragazului la minim, este important sa gatim ceapa verde si ghimbirul pentru aproximativ 15-20 de minute in wok. Eu folosesc doar ustensile de lemn cand gatesc in wok. Amestecati ceapa verde si ghimbirul si din cand in cand imprastiatile si frecati amestecul de toate marginile tigaii de sus pana jos, vrem sa acoperim tot interior cu acest amestec. Atentie sa nu se arda legumele, cand s-au inegrit puteti opri aragazul.
Cum ingrijesti un wok
Tigaia wok este cam pretentioasa pentru modul nostru obisnuit de a gati, in special al Europenilor. Daca tineti cont de cateva detalii o sa merite tot deranjul cand gatiti. Scriam mai sus ca acest tip de tigaie nu se spala cu detergent, intr-o poza mai jos o sa vedeti o perie din bambus. Wok-ul se spala doar cu apa calda spre fierbinte si cu o perie de bambus. Evitati sa folositi ustensile de metal sau bureti care au suprafete rigide. Probabil va intrebati ce se poate intampla, ei bine veti inlatura stratul de patina. Acest strat trebuie mentinut, dupa fiecare gatire aromele raman in patina. Cu timpul tot interior va fi negru, iar cu cat gatiti mai des, patina va fi mai rezistenta si de durata. Eu prefer sa gatesc cu ulei de nuca de cocos (presat la rece), ulei de palmier (nehidrogenat) sau untura alba de la bunici. Un alt aspect important, dupa ce ati gatit nu asteptati pana se raceste tigaia pentru curatare. Dupa ce ati spalat wok-ul trebuie sters bine pana inlaturati toata apa, apoi porniti un ochi la aragaz si asezati tigaia pentru cateva secunde pana se evapora toata apa.
Am gasit un video sugestiv despre acest proces de tratare a unei tigai wok.
20 de minute???