Cum trimiti un colet prin Posta Romana

De cand sunt plecat de acasa am primit destule colete. Fiind un numar atat de mare am optat sa fie trimise prin Posta Romana. Nu vin ei acasa sa-ti ridice coletul, dar pretul merita “deranjul” pana la un oficiu postal. M-am gandit ca sunt si altii in situatia mea sau vor sa trimita colete, dar nu stiu care este procedura.

Pentru a trimite/primi colete trebuie sa ai viza de flotant daca esti mutat prin tara. Continutul coletului trebuie bine “baricadat” astfel incat sa reziste la socuri. Nu trebuie sa se auda obiecte cum se misca in cutie, mare grija la impachetare. In primele dati cand am fost sa ridic colete am ramas surprins sa vad cum o angajata imi aducea coletele din magazie cu piciorul. Practic le impingea si le arunca pe acolo de zici ca vroia sa joace fotbal. Greutatea maxima admisa este de 15kg, daca continutul nu poate fi sectionat se admit si 20 de kg / cutie.

Cutiile trebuie imbracate in hartie alba si legate cu sfoara, nu uitati sa lipiti o hartie cu datele si adresa expeditorului cat si a destinatarului. Fiecare kilogram costa in jur de 1,7 lei din Cluj-Napoca la Constanta (~700 km). La ghiseul de la oficiul postal solicitati un buletin de expeditie. Pentru fiecare colet este nevoie de cate un buletin de expeditie. Este o jumatate de hartie A4 imprimata cu casute ce trebuie completate, se distribuie gratuit. In primele randuri se gaseste un camp “Valoare lei”, cred ca este o valoare aproximativa a continutului, minim 20 de lei. Eu am trecut intodeauna 20 de lei indiferent de continut (alimente sau bunuri electrice). Dupa completarea unor hartii de catre angajata de la oficiul postal ti se spune cat ai de platit. La sfarsit se scoate la imprimanta factura si chitanta pentru fiecare colet pe care trebuie sa le pastrati. Daca nu ajung la destinatie coletele aveti dovada ca au fost trimise.

cum-trimiti-un-colet-prin-posta-romana-01 cum-trimiti-un-colet-prin-posta-romana-02

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.