Cursurile de calificare profesionala

In Romania avem o problema, pe langa multe altele. Problema de care ma leg este mana de lucru necalificata, tineri care termina un liceu sau o facultate, dar nu au pic de experienta in domeniul ales. Angajatorii au pretentia sa ai experienta, dar scolile nu se ocupa de problema asta. Asa au ajuns o groaza de tineri cu studii superioare sa munceasca sub nivelul lor de cunostinte/potential. Nu inteleg de ce statul nu se implica mai mult, nu inteleg de ce nu se iau niste masuri drastice, masuri care ne vor face bine la toti.

Sa zicem ca esti un student licentiat intr-un domeniu, diploma de licenta nu te ajuta prea mult daca n-ai experienta. Experienta n-ai avut unde sa acumulezi pentru ca facultatile nu iti ofera aceasta sansa. Te gandesti sa te reprofilezi sau vrei sa avansezi mai mult in cunostinte si te apuci de un curs de calificare profesionala. Aici dai de alta problema, de cele mai multe ori cursantii nu au parte de ucenicie, nu au ocazia sa lucreze in domeniu pe parcursul studilor. Mai pui o diploma la dosar, dar experienta tot nu ai.

Firmele care se ocupa cu educarea maselor ar trebuie sa includa si un program de ucenicie pentru cursanti. Orice firma are nevoie de o mana de lucru nepregatita si ieftina, macar pentru maruntisuri si treburi migaloase pe care un angajat cu vechime/experienta le face in scarba. Putine sunt firmele care accepta tineri fara experienta, ii platesc prost, dar ei au sansa sa invete meserie si sa acumuleze experienta.

Cunostintele fara experienta sunt de cele mai multe ori nefolositoare.

2 thoughts on “Cursurile de calificare profesionala”

 1. Buna ziua!
  Stiu ca ceea ce voi intreba nu prea are legatura cu topicul,dar am o problema foarte mare si poate cineva ma poate indruma.
  Cu ceva timp in urma am urmat un curs de calificare,l-am absolvit,dar nu am ridicat diploma de calificare.Dupa o scurta perioada,firma respectiva nu a mai avut reprezentanta la mine in oras si momentan incerc sa dau de ei ca sa-mi pot ridica diploma.
  Intrebarea mea este: Stie cineva unde ma pot adresa ca sa o pot ridica,in conditiile in care nu am gasit nicaieri pe net vre-o referinta cu datele lor de contact?
  Multumesc mult!

 2. Sunt centre de calificare, unde faci si practica. Unde o faci, e deja problema ta, nu au contracte cu firme pentru practica, daca iti gasesti bine daca nu,asta e, tot iti da hartie ca ai facut-o. Si daca iti gasesti, intr-un final loc pentru a face practica, nimeni nu-ti arata nimic, stai sa vezi cum fac altii, dar in rapiditatea alora. Mai sunt si centre care nu au legatura cu practica, se bazeaza pe teorie, si pe acte, acum daca asa ar trebui sau nu, inca nu stiu. Dar este o afacere destul de banoasa, avand in vedere faptul ca da, am facut 2 calificari pana acum si unde am fost,printre colegi aveam si cu facultatea in domeniul respectiv calificarii, dar li se cerea si diploma de calificare la angajare.
  Oamenii se incurca in legi, pentru ca undeva in Codul Muncii e specificat sa angajezi oameni cu calificare, doar daca vrei tu,ca sa-i poti incadra la salarizarea respectiva (desi oficial s-a scos si salarizarea pontata dupa studii) dar nu este obligatoriu, dar au luat-o ca de buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.