Degustare de vin

Zilele trecute am fost invitat la o degustare de vin cu Ionut Facalet in incinta restaurantului Chinese Garden. Numele lui Ionut este probabil necunoscut pentru multi oameni, dar cand vine vorba de domeniul viticol este un somelier foarte apreciat.

Ionut Facalet este un cunoscut somelier, certificat de catre Court of Master Sommeliers (singura scoala recunoscuta la nivelul mondial), intors in Romania dupa o perioada de 15 ani petrecuti in afara tarii pe nave de croaziera si nu numai. Pe langa asta, Ionut Facalet este si director relatii internationale si manager zonal Dobrogea si Moldova al Asociatiei Somelierilor din Romania (singura asociatie recunoscuta de Association de la Sommellerie Internationale). Avand o experienta vasta, Ionut ofera si servicii de consultanta (in domeniul viticol), tine cursuri, training-uri, prezentari profesionale si consultanta in horeca. Ce este interesant de stiut despre Ionut, la baza este profesor de matematica/informatica din 1999 iar din 2002 a inceputul schimbarea catre domeniul viticol.

Acum ca stiti cine ne-a fost mentor la aceasta degustare pot sa va insir lista de participanti: Aguritza, Iamntz, Radu, Diana, Emilian, Anda, Fabiola, Cristina si Silviu.

Meseria de somelier nu este una usoara, asa cum va imaginati. Credeti ca totul se rezuma la degustari de vinuri scumpe in acompaniamentul unor oameni de calitate si in locuri exclusiviste? Asta este partea buna a meseriei, dar mai este si o parte putin stiuta de noi. Un somelier trebuie sa stie foarte multe informatii despre soiurile importante de vin, traditii si locuri. Pe langa simtul olfactiv, un somelier se bazeaza pe memoria vizuala si experienta acumulata in timp. Suntem oameni si memoria noastra are limitarile ei asa ca un somelier degusta constant multe sortimente de vinuri pentru a-si improspata memoria. Are rost sa mentionez ca de cele mai multe ori aceste vinuri costa enorm de mult? Exact, uneori o mica avere.

Au fost cateva momente in care ne simteam pierduti in detalii si coplesiti de volumul de informatii acumulate de Ionut despre soiuri de vin, regiuni, traditii, clasificari, metode de lucru, etc. Dar a fost o experienta frumoasa si educativa, am aflat lucruri noi. Am degustat diferite tipuri de vin alb, roze si rosu. Cel mai mult mi-a placut vinul alb Gewurztraminer de la Jidvei. Mi-a placut pentru ca este demisec, in primul rand, si apoi pentru ca area o nota picanta la final si se potriveste cu mancare picanta.

Despre locatie

Recunosc, nu sunt un mare “fan” al mancarii chinezesti, dar au fost cateva preparate care mi-au placut la acest eveniment. Ce, credeati ca ne intalnim doar sa bem vin? O degustare este mai interesanta cand se combina vinul cu mancare. Pentru fiecare sticla de vin degustat am mancat ceva anume. In felul acesta am combinat aromele iar rezultatul a fost interesant. De exemplu mi-au placut pachetele de primavara cu legume, shaomai cu carne de porc (dumplings), rata cu legume si vita pe plita incinsa. Desigur, am avut si 3 tipuri de sos pe masa: sos de soia, sos dulce acrisor (sweet and sour) si sos picant. Ma gandesc serios sa le fac o vizita impreuna cu logodnica mea, stiu ca ii place mancare chinezeasca.

degustare-de-vin-01 degustare-de-vin-02 degustare-de-vin-03 degustare-de-vin-04 degustare-de-vin-05

2 thoughts on “Degustare de vin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.