Delfinariul, planetariul si micro rezervatia din Constanta

Saptamana trecuta, impreuna cu alti bloggeri din oras, am primit o invitatie de la directorul delfinariului din Constanta pentru o vizita si ceva discutii. Duminica dupa pranz ne-am strans aproximativ 11 bloggeri la delfinariu unde am fost intampinati de Bogdan Dumitru si Adrian Bilba (directorul complexului muzeal de stiinte ale naturii din Constanta). Vremea a fost buna, dar batea cam tare vantul.

De la intrare am fost condusi spre bazinul cel mare al delfinariului care este in reamenajare cu fonduri europene (lucrari incepute in 2003 si care au costat pana acum aproximativ 3 milioane de euro). Bazinul initial a fost pastrat iar in jurul lui se construieste o cladire maricica sub forma de amfiteatru. Sunt multe planuri pentru noua cladire dupa ce se vor termina lucrarile anul acesta. In ultimii ani au avut cresteri constante de vizitatori de la un an la altul cu aproximativ 15-20%, deci este cerere pentru spectacolele cu delfini si ma bucur sa aflu ca exista planuri de viitor pentru acest loc care imi rascoleste amintiri din copilarie. Cu aceasta ocazie am aflat lucruri noi despre delfini, unele mai interesante decat altele, directorul fiind destul de amabil sa ne raspunda la toate intrebarile.

Dupa aproximativ jumatate de ora am mers spre bazinul mic unde urma un spectacol cu delfinii, doi la numar. Sala este destul de mica si s-au strans aproximativ 150 de persoane, maxim. Delfinii ca si oamenii au caractere diferite si toanele lor, normal. Uneori sunt foarte jucausi iar in alte dati sunt plictisiti. Antrenoarele i-au momit cu peste pentru salturi si diferite miscari spre bucuria publicului si in special al copiilor de toate varstele care venisera cu parintii. Dupa jumatate de ora, cand spectacolul cu delfini s-a terminat, am pornit spre planetariu. Un loc pe care l-am vazut ultima data acum cativa ani de zile pe vremea cand un fost coleg din generala si liceu lucra acolo. Camera este micuta, scaunele vechi, dar proiectorul este un model nou achizitionat acum cateva zile. Din pacate mai trebuie lucrat putin la focalizare, unele imagini desi erau superbe nu se vedeau foarte clar. Doamna care ne-a prezentat pentru 40 de minute cateva informatii despre sistemul nostru solar, a avut ceva dificultati la inceput cu programul folosit pentru proiectari. In plus de asta se auzea destul de incet cand ne vorbea, probabil nu vrea sa foloseasca sistemul audio amplasat in camera. Experienta a fost placuta, dar iti amorteste gatul dupa 15-20 de minute de holbat pe tavan dupa stele si planete.

Cand s-a terminat programul la planetariu am pornit spre o cabana de langa micro rezervatie, un loc relativ retras si frumos amenajat. Aici am fost intampinati cu platouri calde. Intre doua imbucaturi au continuat discutiile despre prezent si viitor, care este situatia actuala, preturi si altele. Sunt de parere ca s-au omis destule subiecte importante, dar totul a fost asa usor in graba parca. Este drept ca ne-am plimbat dintr-o parte in alta si probabil de aceia. Dupa masa, o parte dintre bloggeri au plecat pentru ca aveau alte planuri, dar am ramas cativa sa vizitam si micro rezervatia. Aici lucrurile stau la fel ca in tot complexul, este nevoie de modernizare si unele tarcuri, alei, garduri facute mai cu gust. Singurul loc care mi-a placut cu adevarat a fost la pelicani, era apa, stuf si pelicanii tolaniti la soare. Pentru cateva secunde am simtit ca sunt in mijlocul naturii, undeva departe de oras si civilizatie.

La sfarsit am oprit sa bem o bere langa herghelie, am avut ocazia sa calaresc un armasar pentru cateva minute. Am mai bifat o chestie de pe lista cu dorinte 🙂

In loc de concluzie, ce am avut de spus pe moment am spus in gura mare. Se poate mai bine, se poate moderniza putin mai mult tot complexul pentru ca in unele momente simti ca esti in anii ’90, probabil unora le place asta, dar se tine cont de parerea majoritatii. Incepand de la 1 octombrie puteti vizita delfinariul, planetariul si micro rezervatia la pretul de 10 lei (adulti) si 5 lei (copii). Ocazie buna pentru a va face o idee despre acest complex special si unic in Constanta.

delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-01 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-02 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-03 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-04 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-05 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-06 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-07 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-08 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-09 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-10 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-11 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-12 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-13 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-14 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-15 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-16 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-17 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-18 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-19 delfinariul-planetariul-si-micro-rezervatia-din-constanta-20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.