Despre daltonism

Despre lumea inconjuratoare luam cunostinta prin cele cinci organe de simt ale noastre. Dintre acestea majoritatea informatiei o primim prin intermediul vederii. La omul modern rolul de transmitere a informatiei este dupa cum urmeaza: vaz 90%, auz 5%, pipait 2%, gust 2%, miros 1%. De aceea nu e totuna daca exploatam la maximum posibilitatile existente in vedere. Pierderile de informatii in cazul perceptiei culorilor au influenta asupra calitatii vietii, degradeaza siguranta prelucrarii informatiilor si prin acestea influenteaza in mod negativ timpul de reactie a recunoasterii.

8% dintre barbati si 0,5% dintre femei sufera de daltonism. In Romania vreo 800 de mii de persoane, in timp ce in Uniunea Europeana, in S.U.A. si in Japonia traiesc in totalitate 32,6 milioane de daltonisti. Mai mult de 150 de ocupatii nu sunt permise daltonistilor si practic in toate domeniile ale vietii se gasesc intr-o situatie defavorabila lor. Daltonismul este dezavantajos mai ales in copilarie. La aceasta varsta copilul este intr-o situatie defavorabila la invatatura si in aprecierea de sine. Copiii de varsta intre 4-10 ani pot, de exemplu sa coloreze iarba cu rosu, acoperisul cu verde si din aceasta cauza pot sa primeasca note rele, iar dupa toate acestea ceilalti rad de ei.

Daltonistii sunt extraordinar de periculosi in circulatie atat pentru propria persoana cat si pentru ceilalti. Persoanele cu percepere cromatica corecta observa de departe luminile semafoarelor si a lampilor de stop. Sunt dese accidentele in care in urma daltonismului se trece peste sine in pofida indicatorului rosu de la bariera. Trebuie totusi sa facem diferenta dintre cuvintele “daltonism” si “discromatopsie”, conceptul din urm? fiind mai rareori folosit tocmai din cauza caracterului sau mai stiintific. Diferenta consta insa in faptul ca în cazul persoanelor discromatopsice toti receptorii cromatici sunt functionali, in timp ce in cazul daltonismului receptorul responsabil pentru culoarea verde sau cea rosie nu functioneaza deloc.

Sursa: daltonism-ro.com

daltonismul-sau-cum-sa-percepi-lumea-in-alte-culori-01 daltonismul-sau-cum-sa-percepi-lumea-in-alte-culori-03 daltonismul-sau-cum-sa-percepi-lumea-in-alte-culori-02

14 thoughts on “Despre daltonism”

 1. problemele in ceea ce ma priveste pe mine sunt potin mai grave pt ca am probleme la definitia culorilor si in cazul muncii mele adica de bucatar e o problema pt ca nu vad culorile .Am disromatopsie generalizata .De ex nu pot lucra intrun restaurant de lux sau un restaurant nu pretentii .desi sunt destul de priceput nu pot sa avansez mai sus

 2. Discromatii nu au voie sa lucreze ca electricieni.Vi s-a intamplat sa fiti inapti din cauza discromatopsiei pentru alte functii?

 3. problema e ca doar 8 % din barbati sufera de chestia asta mai mult barbatii sunt afectati femeile aproape deloc , cei care contesta acest lucru sunt niste imbecili

 4. Risti foarte mult probabil ca asa te-ai invatat insa pentru mine ca s ama apuc de consus este foarte greu in nebunia asta din trafic .solutii sunt pentru cei cu probleme in discromanata insa sunt foarte scumpe si nu se merrita am vazut niste ochelari care promit schimbul de cromante cauta cu google(ochelari pentru daltonisti ) is foarte scumpi dar nu stiu cat de mult da randament .Daca eram acum in germania franta sau austria aveam pensie de boala insa in Romania pensie de boala primesc cei care se satura de munca se duc dau spagi stau vro 2 saptamaani internati in spital si apoi primesc banii acasa in timp ce noi ne riscam vietile pentru a ne intretine si a avea ce manca .Problema noastra este ca nu prea avem posibilitati in munca deoarece defectiunea pune limita la aptitudine insa cu toate acestea in Romania cei ce vor sa muncesca nu tin cont ca ar putea sta acasa si asta pentru ca sunt dati deoparte .

 5. salut…oftez ca si eu sufar de nus ce dracu ca niciodata nu am vazut numere litere ceo fi ele in testul ala de la doctor nu toate o parte le vad.tin sa mentionez ca sunt sofer de 10n ani si am circula f mult si in romania si in afara tarii si nu am avut probleme cu semaforul sau tamponari din spate a altora deoarece disting stopul de pe frana….in concluzie nu am avut multumesc lui dumnezeu nici un accident….dar spaga am dat la doctori de fiecare data cand am fost examinat parerea me4a ar trebui sa se schimbe legea asta de rahat pt ca nu e buna de nimic de ce nu ne intreaba de rosu verde sau alte culori cu probleme la noi astia de prin biroul doctorului nus obiecte masini de pe strada sa vada ca ai pot raspunde la care vrea el.ori ma intreb se intereseaza vriun cercetator sa gaseasca o cale si pt noi sa luam medicamente sau ochelari ca nu e ca vrem noi sa fim asa e o discriminare sa nu poti sa iei un permis sa nu poti face anumite meserii care poate tie iti place sau e necesar sa o faci ex ce ar fi ca mie acum sa mi se ridice permisul de conducere dupa atata condus fara evenimente rutiere??????va spun eu familia mea ar suferi pt ca asa le duc acasa cea ce le trebuie copiilor pt ca sa supravietuim in viata asta de cacat

 6. Discromatopia sau discromanta dpinde de nuante de cumori sunt barbati are au o discromanta mai putin accentuata dar sunt altii care au ceva mai avansat cum sunt eu .Pentru mine culorile sunt cum vreau eu nu um trebuie sa fie .aici e problema caci ori cat m-as stradui sa incerc sa privesc cumolare si sa o numesc asa cum este ea nu pot pentru ca eu o vad altfel si nu am cum sa imi inchipui ca e cum e in normalitate.Eu amestec toate culorile .Vad imaginea colorata insa nu pot defini fiecare culoare pentru ca ma pierd in cromante si ajung la un moment dat cand spun ca sunt invers decat cele normale .
  e foarte greu de explicat .Ar trebui savada cineva cu ochii mei casa inteleaga .Ori cum cert este ca doar 8% din barbatii de pe suprafata globului sufera de asa ceva .

 7. Tatal meu este daltonist adica are dificultatzi in a descifra cifre precum cea din partea superioara a pagini(momentul in care culori asemanatoare sunt asezate una langa alta) dar nu are nici o problema in a distinge culorile clare(cele de la semafor)

 8. cum s anu confuzi ma tu esti cu capu inseamna c anu esti daltonist asta inseaman sa fii daltonist probabil ca tu nu stii de la ce provine daltonismul .numele de daltonist provine de la un fizician pe care il chema Dalton si el nu distingea rosu de verde si de acolo provine ei pe langa daltoniusm sunt si alte afectiuni cum ar fi dicromatopsie.Aceasta se refera nu numai la rosu si verde ci si la celelalte culori adica indiviziicare au probleme si cu celalate culori cum sunt eu iar eu de fiecare data ma pierd in fata semaforului mai ales daca este de ala cu bulina cand se schimba nu mai stiu care e rosu care e verde acum in orasul meu au pos semafoare cu imagini si verdele il vad alb acea nunata de verde care este la semafor il vad alb .

 9. “Daltonistii sunt extraordinar de periculosi in circulatie atat pentru propria persoana cat si pentru ceilalti. Persoanele cu percepere cromatica corecta observa de departe luminile semafoarelor si a lampilor de stop. Sunt dese accidentele in care in urma daltonismului se trece peste sine in pofida indicatorului rosu de la bariera.”

  Niste animale comuniste au scris asta. Nu este nimic mai fals. Daca imi poti arata un daltonist care sa confunde rosul semaforului cu verdele semaforului, dau o bere. In primul rand termenul “daltonist” este stupid, nu are o definitie clar. Ma enerveaza la culme clasificarile astea. Sunt daltonist, am permis, ma cac pe aia de la armata si nu, nici intr-un caz nu o sa confund rosu cu verde. De fapt mai nimeni nu confunda rosu cu verde ffs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.