Despre strabunicul meu

Cu ocazia asta vreau sa elucidez un mic mister de care profita Alex (Mr. Fat Peter Samuel) si face glume proaste despre evrei, el un mistocar rasist. Povestea pe scurt o stiu de la o matusa care a prins la 6-8 ani al doilea razboi mondial si e singura care stie mai multe.

Inca nu am aflat care este originea numelui de familie pe care il port. Nici strabunicul nu a reusit sa afle daca asta este adevaratul lui nume de familie sau parintii care l-au abandonat la frageda varsta intr-un orfelinat au scris corect numele pe hartia ce era legata cu sfoara de piciorul lui. Pana a murit a cautat alte rude dar nu a gasit. In schimb sunt multe nume asemanatoare de familie. Pe vremea aia nu era o evidenta atat de precisa despre numele de familie, multe familii din prezent au ca nume de familie porecla unui strabunic/a sau o stalcire a numelui real. Cand a mai crescut el a fost adoptat de o familie instarita. A fost primul lor copil. Dupa ce l-au infiat pe el, mama lui vitrega a nascut primul copil. Anul urmator inca unul.. si tot asa pana au ajuns sa aibe 5 copii. El era cel mai mare si pentru ca fusese infiat nu primea atata atentie si caldura ca ceilalti frati vitregi. Ii placea sa stranga si sa agoniseasca, sa aibe cat mai mult. Probabil pentru ca a fost fortat de imprejurari sau chiar se tragea dintr-o familie de “jidani” (evrei). De aici si porecla “Jidanul”. S-a ambitionat si a inceput sa lucreze pe cont propriu la un boier (om instarit). A strans bani si si-a ridicat o crasma (han). La inceputul secolului nu oricine isi permitea sa aibe asa ceva. A continuat sa stranga si sa munceasca pana si-a mai ridicat inca unul. S-a casatorit cu o fata din sat (Carbunari) care provenea dintr-o familie numeroasa si saraca. Imediat fratii si surorile ei l-au mirosit ca are bani si ca e singur si au incercat sa ii fure tot ce stransese. Simtind ce pericol il pandeste si fiindca isi dorea multi copii (baieti) care sa ii poarte numele.. a facut 6 copii. Din pacate au fost doar 2 baieti si 4 fete. Din cei 2 baieti doar unul ii semana, celalat (bunicul meu) a fost un impiedicat, alcoolic, neidemanatic si prost. In mintea lui “tot ce era legat cu sarma era sfant”. Strabunicul a muncit din rasputeri pana la un moment dat cand detinea jumatate din pamanturile si pasunile satului in care locuia. Totul s-a dus de rapa cand au venit comunistii cu colectivizarea intre 1949 si 1962. Avand cea mai mare curte din tot satul, la el au strans comunistii toate animalele din sat pana s-au construit C.A.P.-urile. Nu! nu a fost expatriat si dus la un lagar de exterminare. A murit de batranete si cu un gust amar in gura nestiind cine au fost parintii lui si ce rude mai avea.

Asta este povestea pe scurt. Nu am reutinut nume, nume de familie si alte date minore.

2 thoughts on “Despre strabunicul meu”

  1. Interesanta povestioara, imi pare rau pt el ca nu si-a stiut parintii, dar gandeste-te ca in acele vremuri oamenii care isi abandonau copii, ii abandonau din 2 motive.. 1 ori era o familie saraca .. 2 ori era o fiica de familie instarita si nu se dorea sa fie in sanul familiei din diferite motive..

  2. Alex (Mr. Fat Peter Samuel) face glume proaste despre evrei, si e un mistocar rasist. :)) – ce caracterizare mi`am primit de la tovarashii mei evrei . Apropo, am auzit k exista un nou program nou de educare pentru evrei ,intiat de guvernul romaniei, numit ” Zelea Codreanu” 🙂 care mai sunteti evrei sau rromanes, va asteptam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.