Diy – cuier din pal melaminat

Termenul DIY este abrevierea de la “do it yourself”, mai pe intelesul tututor inseamna sa construiesti sau repari singur ceva. Saptamana asta mi-am propus sa construiesc un cuier, am studiat piata sa vad ce ofera si am hotarat sa ma apuc de treaba. Sa construiesc un cuier de la zero este o provocare, pana la urma meseria mea este din alt domeniu, dar cu putina indemanare poti realiza multe. In anul 2010 scriam despre cum am construit un birou pentru calculator si sifonier supraetajat. Intre timp am mai facut un pantofar pentru parintii mei si un dulap pentru depozitare.

Unelte/scule necesare

– bormasina

– spiral de lemn (4 mm)

– cutter (pentru taiat banda de pe cant dupa lipire) sau taietor de canturi (taie mai precis)

– o bucata de smilger fin

– ruleta sau metru si un creion

– eurosuruburi si surbulenita cu cap imbus

– dopuri din plastic de culoare alba pentru a acoperi floarea eurosuruburilor

– pal melaminat (o placa are dimensiunea de 280×207 cm si costa intre ~150 – 210 lei)

– benzi pentru cant (se lipesc la cald)

– masa de lucru si menghini de mana pentru prindere

– picioare din plastic sau metal reglabile

– 4 balamale metalice si freza de 35mm

– 2 manere pentru usi

– indemanare.

Am inceput printr-o schita, daca veti cumpara placa de pal melaminat de la Brick (Constanta) o taie gratis. Am desenat o schita cu dimensiuni pentru fiecare placa si am pornit la cumparaturi. Am ales culoarea alb pentru a se asorta cu politele si usile de culoare nuc. Ajuns acasa cu placile taiate am inceput sa le imbin. Inainte de imbinare am lipit benzile pe cantul placilor cu un fier de calcat. Aceasta este metoda amatorului, normal se foloseste un pistol cu aer cald. Apoi cu bucata de smilger am slefuit usor marginile placilor pentru a indeparta surplusul de banda. Intr-o poza de mai jos se vede gaura data cu spiralul de 4mm si floarea de la eurosurub. Apoi am montat picioarele si sifonierul este gata. Mai trebuie sa monetez in partea de jos doua usi.

Ps. acum va imaginati ca nu a iesit perfect, un tamplar are toate conditiile de lucru si experienta, dar sunt multumit de rezultat.

Simplu, asa-i? 🙂

diy-cuier-din-pal-melaminat-01 diy-cuier-din-pal-melaminat-02 diy-cuier-din-pal-melaminat-03 diy-cuier-din-pal-melaminat-04 diy-cuier-din-pal-melaminat-05

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.