DIY – joben (prima parte)

Sambata asta gazduiesc o petrecere, am zis ca da bine sa vin la patru ace si cu un joben pe cap. Am cautat la o firma ce inchiriaza costume pentru petreceri, dar nu aveau ce cautam asa ca am trecut la planul doi: sa-mi confectionez singur palaria. Joben-ul este o palarie clasica purtata de lumea buna acum multi, multi ani. Probabil costa cateva sute de lei o palarie de genul asta daca vrei sa o cumperi, dar cu putina imaginatie si indemanare poti improviza.

Am hotarat sa folosesc carton ca materie prima. Dupa o cautare pe internet am aflat care sunt proportiile, apoi am inceput sa tai bucati de carton pe care le-am lipit cu un lipici lichid. Baza joben-ului are 23×23 centrimetri, diametrul cercului din interior difera in functie de circumferinta capului. In prima poza de mai jos se poate observa cum am taiat prima bucata de carton, respectiv baza palariei. Probabil va intrebati de ce am taiat asa in loc sa decupez pur si simplu. Explicatia este simpla: pentru o prindere mai buna cu restul palariei in forma de tub. Urmatorul pas a fost confectionarea “tubului”, un element distinctiv al acestei palarii. Am folosit o fasie de carton, pe interior, pentru lipirea marginilor. Mi-a luat ceva sa presez cartonul si sa-i dau forma rotunda. In ultima poza se vede interiorul palariei si cum s-a lipit baza de “tub”.

Pentru o rezistenta mai mare am decupat o bucata de carton, exact ca prima, si le-am lipit. Cartonul folosit este de la o cutie de care am facut rost la Lidl. Am intrebat o angajata daca au cumva o cutie goala. Am mers cativa metri mai incolo unde o colega de-a ei umplea rafturile dintr-o cutie. Am avut noroc.

In partea a doua detaliez cum am “slefuit” si acoperit cu material sau carton colorat joben-ul 🙂

diy-joben-prima-parte-01 diy-joben-prima-parte-02 diy-joben-prima-parte-03 diy-joben-prima-parte-04

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.