Am scris zilele trecute un articol despre initiativa Dianei (articolul ei despre eveniment) de a merge in grup la muzeul de istorie din Piata Ovidiu. Ghidul nostru a fost Radu care a binevoit sa ne prezinte si explice timp de aproape 4 ore o parte din exponate si istoria regiunii Dobrogea.
Radu, la fel ca mine, a iesit aseara in oras si s-a intors acasa dimineata pe la 4, dar atunci cand vrei ceva faci sacrificii si te mobilizezi. S-a strans un grup de aproximativ 20 de persoane si vreo 4-5 copii. Pe parcurs au mai plecat din ei si la final am ramas doar 10 adulti si 3 copii. A fost o experienta foarte placuta si educativa, am aflat multe lucruri noi despre exponate si istoria regiunii Dobrogea. Pretul biletului a fost de 25 de lei pentru adulti, un pachet ce include vizitarea muzeului de istorie si a edificiului Roman cu mozaic. La intrare au garderoba unde poti lasa geaca ca sa nu fi nevoit sa o cari prin tot muzeul.
Intr-o poza mai jos sunt replici a doua statuete apartinand culturii Hamangia: ganditorul de la Hamangia si a sa femeie. Originalele sunt pastrate intr-un seif la Banca Nationala Romana din Bucuresti. Valoarea lor este inestimabila deoarece sunt unice. Pe langa ele sunt si alte statuete cu gat lung, dar fara cap. Se presupune ca aveau capul din lemn si era mobil. Apoi este o poza la harta administrativa a Dobrogei Romane, se vede foarte bine ca era impanzita cu castre de legiuni, orase si sate. Toate erau conectate printr-o retea de drumuri, un avantaj pe care il aveau romanii. Avand un drum bun poti ajunge repede la destinatie sa anunti o invazie nomada de exemplu.
Am revazut sala cu picturi situata la etajul unul, unde sunt redate evenimente din istoria tarii noastre. Stiati ca peretele din stanga este unul fals adaugat pentru a ascunde un potret cu fostul dictator Nicolae Ceausescu? Era grandoman, ca orice dictator, si avea placerea de a se afisa in picturi langa nume importate din istoria tarii. Cu pasi repezi am continuat turul pana la ultimul nivel, am atasat o poza la harta Romaniei din 1930 si numarul populatiei pe regiuni. Spre final am vazut si statuia sarpelui Glykon cu cap de oaie, par si urechi de om, trup de sarpe si coada de leu. Statuia, alaturi de altele, a fost descoperita in 1962 ingropate intentionat de cineva. Inca nu se stie motivul, perioada sau cine le-a ingropat.
Ultimul obiectiv pe lista de vizitat a fost edificiul Roman cu mozaic, intr-o poze este o sectiune din edificiu. In centru jos se distinge un tunel care avea rol de evacuare sau colectare a apei. La ora actuala se stie ca Piata Ovidiu este traversata de doua tuneluri din perioada Romana. Pe jos este reconstituirea mozaicului ce acoperea aceast loc pietonal, se pot vedea detaliile. Imaginati-va cat de migalos a fost sa aseze cineva toate acele cubulete in forme atat de frumoase. Impresionant.
La final am oprit sa bem o cafea la Arabica The Coffee Shop din piata Ovidiu. Am propus sa ne strangem cativa pentru explorari prin regiune. In curand o sa fie cald si sunt atatea locuri de vizitat (ruine).
Ps. pozele sunt facute cu telefonul mobil.
Ps2. am incercat sa comprim pe cat posibil volumul de informatii acumulat in acest tur al muzeului.