Duminica, zi libera

Zilele trecute citeam in presa online despre propunerea unui deputat liberal (Tinel Gheorghe) cu privire la programul marilor magazine in ziua de duminica. O propunere ce a fost respinsa de doua ori in ultimii ani, dar se pare ca deputatul insista pe idea lui. Vizate de aceasta propunere sunt magazinele mari (hypermarket-urile, supermarket-urile si orice magazin comercial cu o suprafata mai mare de X metri sau numar de angajati). Lumea i-a sarit in cap, in special reprezentatii acestor magazine care se simt direct amenintati deoarece le va scadea profitul. Desigur, acesti reprezentati au impachetat frustrarea si nemultumirea sub forma unor scuze “reale”. De exemplu vanzarile cele mai mari se fac in weekend, iar daca se adopta aceasta propunere va scadea consumul si cifra de afaceri. Este adevarat, dar asta se urmareste.. cel putin teoretic.

La cum este prezentata aceasta propunere mi se pare buna, sincer. Am rude care lucreaza inclusiv duminica sau in sarbatorile legale, pe de-o parte este vina lor ca nu se orienteaza catre un loc de munca ce respecta zilele libere si sarbatorile legale. Pe de alta parte este si exploatare, ne-am obisnuit ca in orice zi din an sa gasim magazine deschise ca asa este normal. Ei bine, pentru confortul asta sunt oameni care platesc cu timpul lor liber. Credeti ca sunt platiti in plus sau conform legilor? Va inselati. Din cate imi aduc aminte legea spune ca munca in timpul weekend-ului trebuie platita dublu iar daca este o sarbatoare nationala/legala sa fie platita triplu. Acum intrebati-va rudele sau prietenii care lucreaza in astfel de magazine daca au fost platiti conform legilor. Uitati-va la unele tari din vestul Europei, oamenii aia au inteles ca exploatandu-l pe angajat mai mult de 8 ore pe zi, 6-7 zile pe saptamana.. la un moment dat cedeaza. Nu suntem roboti, si robotul ala din metal daca il suprasoliciti cedeaza la un moment dat.

Propunerea de fata, teoretic, vine in ajutorul micilor comercianti care se lupta sa ramana pe piata deoarece majoritatea populatiei prefera sa mearga la mall unde gaseste de la cartofi si paine pana la incaltaminte si bijuterii. Idea este sa impulsionam productia si consumul produselor fabricate in Romania. De la rosiile din piata pana la imbracaminte si ce se mai fabrica in tara noastra astazi. Cat despre mall-uri, astea sunt vremurile, ne adaptam. Dar oare este bine, nu cumva am devenit prea comozi? Stiu, va ganditi ca timpul este din ce in ce mai pretios in zilele noastre, dar chiar si asa. Nu prea are logica, cum sa ingramadesti atata varietate de produse sub un singur acoperis. Totul are un pret, iar sortimentele si originalitatea scad cand vrei sa le ingramadeti pe toate intr-un singur loc.

Imaginati-va urmatorul scenariu

Familia Popescu, sot si sotie + unul sau mai multi copii. Parintii muncesc 6 sau 7 zile din 7, dupa 10-12 ore petrecute la munca si pe drum ajung acasa franti de oboseala. Intrebarea este: cine se ocupa de educatia copiilor? Sa le arunci niste bani de buzunar nu este suficient, au nevoie de afectiunea si experienta parintilor pentru a invata cum sa razbata in viata. Dupa adoptarea aceste propuneri, brusc ambii parinti se trezesc cu o zi libera (fortat sau nu) duminica. Timp pe care ar putea sa-l dedice familiei si copiilor, rudelor si nu in ultimul rand pentru nevoile personale.

Voi ce parere aveti, este bine sa fie inchise marile magazine comerciale duminica?

Sursa imaginii: constantablog.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.