Escape room in Constanta

Ieri, impreuna cu 4 bloggeri constanteni, am incercat pentru prima data acest nou trend care se raspandeste cu repeziciune prin toata Romania. Mai exact am fost cu Adi, Florin, Emilian si Alex.

O scurta introducere

Acest joc a inceput in Japonia unde s-a dorit transpunerea in realitate a unor jocuri de ghicitori. Mai departe s-a raspandit in America, dar acolo impactul a fost mai mic. Urmatorul continent atins de febra acest joc a fost Europa unde a prins foarte bine, atat de bine incat Americanii au inceput sa-l indrageasca mai mult. Primul escape room din Romania a fost deschis acum vreo 2 ani de zile in Bucuresti. O locatie “escape room” din Bucuresti urmeaza sa se extinda ajungand la 10 camere, mi se pare ca o sa devina cel mai mare din Romania. De fapt in Bucuresti sunt cele mai multe, este un oras mare si plin de tineri si turisti. In Constanta la ora actuala exista 5 locatii “escape room” dintre care doar doua au doua camere, restul avand doar o camera. Prin o camera ma refer la o tematica de joc. Detinatorii acestor locatii sunt pusi pe fapte mari, unul dintre ei vrea sa ajunga la 7 camere aici in Constanta.

Jocul este simplu, tu si prietenii tai sunteti incuiati intr-o camera si aveti la dispozitie 60 de minute pentru a “evada”. Cheia de la usa principala este ascunsa si incuiata, iar cheile de la diferite lacate sau incuietori se gasesc urmarind indicii si ghicitori. Acesta este nivelul de baza, sunt unele in care treci dintr-o camera in alta, acolo nivelul de complexitate este mult mai mare si te solicita mai mult. Este un joc in catre trebuie sa-ti pastrezi cumpatul, sa gandesti la rece si sa fii atent la detalii. Noi am evadat in 46 de minute din camera Da Vinci de la The Escapers, momentan au doar o camera, dar lucreaza la o a doua. Acesta camera este situata in apropierea de Biserica Ortodoxa Greaca, langa hotel Ibis – plaja Modern. De la intrare am fost intampinati de “gazda” (i-am uitat numele spre rusinea mea), a avut rabdare sa ne raspunda la toate intrebarile. Apoi ne-a facut un scurt instructaj pentru a evita situatii neplacute sau pentru a intelege mai bine jocul. De exemplu in aceasta camera erau doar cateva obiecte de decor, dar restul aveau un scop bine stabilit si toate se intamplau intr-o ordine bine stabilita. Pas cu pas. Pentru cei care adora filmele The Da Vinci Code (2006) si Angels & Demons (2009) sau orice tine de acest subiect sunt sigur ca o sa le placa aceasta camera. Muzica de pe fundal si obiectele te transpun intr-o alta perioada undeva in trecut si in mintea unui geniu. Povestea ramane sa o descoperiti singuri mergand acolo.

Acum urmeaza partea amuzanta, au fost situatii in care oamenii nu stiau ce au de facut asa ca au mutat mobila sau chiar au incercat sa scoata parchetul de pe jos crezand ca sunt ascunse indicii acolo. Altii au distrus intentionat obiecte din camera in cautarea de indicii. Acum intelegeti de ce este nevoie de un scurt instructaj la inceput. Pe tot parcursul jocului eram urmariti cu ajutorul unor camere de luat vederi, aveam la noi o statie walkie-talkie prin care puneam intrebari sau primeam indicatii pretioase. A fost o experienta placuta si de abia astept sa merg la ei cand deschid a doua camera. Noi am fost 5 participanti, au fost cateva momente in care unul se simtea in plus. Cred ca numarul ideal de participanti este de 4 persoane. Timpul petrecut in camera s-a imparit intre task-uri facute la comun sau separati in doua echipe.

The business

Pentru cei care doresc sa inceapa o afacere de genul asta urmeaza sa detaliez cateva informatii utile. Costul unui business “escape room” variaza enorm, depinde de ce ai la indemana deja si nu trebuie sa cumperi sau inchiriezi. Daca esti pe zero, adica nu ai nimic, costurile ajung lejer la cateva mii de euro. De exemplu iti trebuie o locatie, probabil vrei sa incepi cu o camera. In functie de tematica aleasa este nevoie de mobila si obiecte. Tematica si povestea din spate o poti crea daca ai destula imaginatie sau daca iti permiti o cumperi de pe internet. Exista doua modalitati de a cumpara un subiect pentru un “escape room”:

1. cumperi povestea si poze;

2. angajezi o echipa care vine si iti amenajeaza camera.

Costurile se ridica la cateva mii de euro doar pentru poveste. Apoi ai nevoie de o forma legala de a emit facturi, te inregistrezi ca firma sau persoana fizica autorizata. Apoi ai nevoie de autorizatie PSI (preventia si stingerea incendiilor) si altele obligatorii pentru un sediu de firma sau persoana fizica autorizata. Mai ai nevoie de un site de prezentare si cu posibilitatea de rezervare online pentru clienti, ai nevoie de pliante si alte materiale, publicitate in presa locala si alte maruntisuri. Perioada de amortizare a unui business de genul asta variaza la fel de mult ca pretul de pornire. Depinde cat te intinzi, cum este vorba aia. La o investitie initiala de aproximativ 7000 de euro amortizarea se face in cateva luni de zile. In cate luni exact nu pot aproxima. Conteaza foarte mult preturile si volumul de publicitate / promovare, locatia si alte detalii care fac diferenta intre in business reusit si unul care se lupta sa supravietuiasca.

Acum urmeaza doua nemultumiri din capitolul “eu asa as face”, i-am sugerat pentru aceasta camera sa picteze cumva peretii in alta culoare, albul este prea in contrast cu mobila si tematica. Apoi lacatele erau noi, eu as cauta niste lacate vechi. Daca toate obiectele din camera sunt vechi sau macar seamana cu cele vechi atunci oamenii se simt si mai transpusi in subiect si acea perioada din trecut.

Zilele urmatoare lansez un concurs, premiul consta intr-un voucher pentru un grup de 4 persoane (intrare libera). Fiti pe faza 🙂

escape-room-in-constanta-01 escape-room-in-constanta-02 escape-room-in-constanta-03 escape-room-in-constanta-04

One thought on “Escape room in Constanta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.