Esti om, deci gandesti rational

A sosit vremea ca oamenii rationali sa spuna: “De ajuns, pana aici!”. Credinta religioasa descurajeaza gandirea independenta, starneste discordie intre oameni si este periculoasa. Se zice ca stiinta si credinta pot convietui.. oare? Sunt profund diferite.

Stiinta este o disciplina care se bazeaza pe investigatie, pe indoiala constructiva, cautand adevaruri prin mijloace logice, dovezi si rationamente. Credinta, dimpotriva, solicita o suspendare totala a spiritului nostru critic. Stiinta functioneaza prin afirmarea unor ipoteze, idei sau modele, iar apoi incearca sa le dovedeasca netemeinicia. Astfel, un om de stiinta iti pune permanent intrebari ramanand mereu sceptic. Religia se rezuma la a transforma o afirmatie nedovedita intr-un adevar de netagaduit. Si o face prin puterea institutiilor bisericesti, si prin trecerea timpului (traditia).

Ce mi-a venit sa zic asta? m’am convins din nou aseara la Inviere cum sta treaba cu religia. Nu se mai respecta, multi poarta traditia doar de flori si ca asa trebuie fara sa ii inteleaga si rostul sau semnificatia.

Nu intru in detalii despre cum a fost aseara prin oras sau la biserici.. stiti si voi prea bine.

4 thoughts on “Esti om, deci gandesti rational”

  1. Multi duc religia la fanatism.Chiar si in tara noastra: oamenii se calca in picioare ca sa ia lumina, se injura si se lupta ca sa atinga primii niste moaste etc.

  2. Eu vad rezultatul Religiei a fi unul mai degraba haotic decat unul benefic. Numai certuri vad. Si nu ma refer la Cruciade si Nero persecutand crestinii ci la lucrurile marunte, chiar si din familie, care duc la cearta. Daca vrei sa fi om, om normal, fara nici o eticheta si treaba, nu poti fi! caci vine cineva si te judeca, ca trebuie sa zici asa! ca trebuie sa pupi mana parintelui! ca de Paste se face asa! Si eu om normal, zic nu, caci nu ma intereseaza, de acolo ies cele mai mari certuri apoi. Repet. Eu tac, nu zic nimic. O alta persoana imi bazaie ceva despre ceva, eu raspund simplu, calm, fara a zice ceva elaborat, persoana ailalta se infurie, se sperie, se ingrozeste…in numele religiei! Si se cearta cu mine de parca eu am facut ceva ca sa provoc o cearta. Religia se presupune a fi o libertate, o mana de ajutor, un spatiu intim mintal. Din cauza unei astfel de libertati noi suntem intemnitati defapt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.