Falafel, chiftele din naut

Anul trecut am descoperit aceasta reteta si gustul foarte bun si usor pentru stomac al falafel-ului. La o simpla cautate pe internet se gasesc zeci de retete, fiecare adaptand dupa bunul plac ingredientele si modul de preparare. Unii prajesc chiftelele din naut, altii le gatesc la cuptor. Reteta asta am incropit-o vazand mai multe retete traditionale, falafelul fiind original din tarile arabe, dar acest lucru este contestat de evrei ca fiind reteta lor. Falafelul se poate face din naut, fasole de tip bob sau o combinatie din amandoua.

Lista de ingrediente:

– 250 grame naut uscat;

– 2-3 catei de usturoi;

– 1-2 legaturi de ceapa verde;

– zeama de la jumatate de lamaie;

– o legatura de patrunjel proaspat;

– un sfert de lingurita de coriandru proaspat macinat;

– un sfert de lingurita de chimion;

– cateva linguri de faina de grau;

– piper si sare.

Unii, din comoditate sau lipsa de timp, prefera sa cumpere nautul la conserva care este deja hidratat. Eu prefer sa cumpar naut uscat si sa-l inmoi in apa inainte de preparare. Acest proces dureaza aproximativ 10-12 ore. Puteti pune nautul in apa seara si dimineata gatiti falafel. Inainte de a inmuia nautul este bine sa-l alegeti, poate s-au strecurat ceva impuritati printre boabe sau boabe stricate. Spalati nautul in 2-3 ape si lasati-l in apa cam cu 2-3 degete peste nivelul nautului in castron. De retinut ca nautul cand se hidrateaza isi dubleaza dimensiunea.

Dupa 10-12 ore se spala iar nautul in 2-3 ape si se inlatura boabele stricate sau alte impuritati care au scapat primei selectii. Urmatorul pas presupune maruntirea boabelor, eu folosesc un mixer vertical, dar merge foarte bine si cu masina de tocat carne. Maruntiti bine boabele asa cum se vede in poza de mai jos. Pastrati cateva boabe pentru ultima sarja cand se adauga patrunjelul, ceapa verde si usturoiul. Unii prefera sa foloseasca la mancare doar frunzele de patrunjel, eu pastrez si o parte din tulpina pentru aroma si culoare. Dupa ce s-au maruntit ingredientele se adauga zeama de lamaie, coriandru, chimion si piper. Se ameste bine, consistenta trebuie fie a unei paste care isi pastreaza forma daca este apasata cu lingura. Compozitia trebuie sa se odihneasca, acoperiti vasul cu o folie de plastic si lasati-l la frigider pentru 1-2 ore (cel putin 1 ora).

Ultimul pas inainte de festin. Se scoate compozitia de la frigider si se adauga faina si sarea. Motivul pentru care nu le-am adaugat de la inceput este pentru ca ar fi absorbit toata umezeala din compozitie. Amestecata bine compozitia este gata pentru prajit. Eu folosesc o cupa pentru inghetata ca sa dozez cantitatea de compozitie pentru fiecare chiftea. Pe o farfurie stropita cu apa sau un tocator de lemn asezati chitelele si puneti uleiul la incins. Pentru un gust bun si sanatos recomand sa prajiti in ulei cu temperatura de ardere ridicata. De exemplu ulei de nuca de cocos presat la rece sau ulei de palmier care poate fii folosit de mai multe ori. Intr-un vas turnati suficient ulei cat sa cuprinda chiftelele, prajite astfel in ulei se gatesc mai repede. Daca aveti o cantitate mai mica de ulei este nevoie sa le intoarceti. Durata de prajire a chiftelelor din naut este de 3-4 minute, dupa ce s-au prajit le asezati pe o farfurie acoperita cu servetele sau prosoape de bucatarie pentru a absorbi excesul de ulei.

Chiftelele de naut se servesc in lipie libaneza cu tahini (pasta de susan) si cateva legume taiate rondele (rosii, ceapa, ardei gras). Va garantez o masa usoara si sanatoasa, sigur o sa vreti si o a doua portie 🙂

Pofta buna.

falafel-chiftele-din-naut-01 falafel-chiftele-din-naut-02 falafel-chiftele-din-naut-03 falafel-chiftele-din-naut-04 falafel-chiftele-din-naut-05 falafel-chiftele-din-naut-06 falafel-chiftele-din-naut-07

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.