Iar in vizita la stomatolog

Scriam acum cateva luni despre problema pe care o am cu un premolar. Atunci am carpit si am lipit la loc dintele cu gandul sa o mai lungesc putin. Desigur, m-am mintit pe mine insumi. Dintele a cazut acum vreo 4 luni, dar am tot amanat vizita la stomatolog pentru extragerea radacinii.

Acum cateva zile mi-am zis ca ajunge cu “dantura de bosorog”, un premolar lipsa arata destul de ciudat/urat in gura unui tanar care rade sau vorbeste. Mi-am facut rezervare si ieri m-am prezentat la un cabinet stomalogic. Cu 2 zile inainte am asistat la extractia unei masele de minte, mi s-a parut o operatiune simpla, cel putin asa parea. Dupa anestezie a inceput greul pentru stomatolog. Nu le stiu dupa nume, dar avea cateva ustensile de metal pe care le folosea sa sparga dintele. La un moment dat a folosit si freza, mirosea a os ars. Senzatia este destul de ciudata, simti cum iti impinge cu instrumentele dintele, cum se sfarama si ai impresia ca o sa-ti ajunga pana la creier. Dupa cateva minute de chin a reusit sa-mi scoata radacina premolarului, amandoi eram bucurosi ca s-a terminat. La mine atunci incepea faza a doua de chin: recuperarea.

Am tinut o compresa sterila intre dinti timp de 2 ore ca sa opresc sangerarea, ideea este ca trebuie sa se formeze un cheag de sange pe canal. Apoi in maxim 2 luni se va umple cu os. Stomatologul m-a informase ca 2-3 saptamani nu o sa pot manca pe partea dreapta. Mi-a recomandat ceva calmante sau pastile pentru dureri de cap.. asa preventiv. A trecut o zi si nu m-a durut zona nici macar un minut, sangerarea era oprita cand am dat jos compresa sterila. Mi-am zis ca am noroc, azi cand mancam puteam sa mestec si pe partea dreapta. A fost prima extractie si nu cred ca o s-o uit prea curand, stomatologul m-a asigurat ca de obicei este simplu, dar la mine erau ceva complicatii.

Timp de 2 luni de zile nu mai fac nimic, strang bani cuminte pentru un implant. Costurile unui implant se ridica undeva la vreo 600-700 de euro, prefer asa decat sa stric 2 dinti sanatosi ca sa-l acoper pe al 3-lea.

Dupa extractie sunt cateva reguli de care trebuie sa tinem cont pentru a evita complicatii, gen: in primele 24 de ore nu se fumeaza, nu se consuma produse lactate (contin bacterii cu rol de fermentare), nu se iau aspirine, nu se clateste gura cu putere, nu se suge zona (dinte, masea), nu se bea/mananca fierbinte sau rece, se foloseste apa de gura dupa fiecare spalare pe dinti pentru a usura formarea cheagului de sange, fara efort fizic macar in primele 24 de ore. Astea imi vin acum in minte.

Mai jos am pus o poza, cine are sange rece sa se uite.

9 thoughts on “Iar in vizita la stomatolog”

  1. Daca stie cineva, ma intereseaza cum asi putea opri o sangerare de masea cariata. Problema e veche: prin 2008 s-a cariat, m-a durut o luna de zile, dupa care a inceput sa sangereze in timpul noptii. In fiecare dimineata ma trezesc cu sange in gura de atunci.
    Nu prea am bani de medici!

  2. Eu am o problema mai “genetica”, trebuie sa imi fac 4 sau 5 implanturi pe viitor. Am probleme cu dantura, insa nu au ce sa imi “peticeasca”, trebuie sa astept sa imi casa, fac extractii, strang bani, fac implanturile si cam asta e…

  3. Eu am 3 masele de minte scoase :))) ultima pe care am scos-o a fost in toamna, m-au cusut pe acolo ca era o rana,cam neplacut, dar in aceiasi zi am plecat in Brasov si am uitat de toata vizita la stomatolog :))

  4. Hehe eu am 2 masele de minte scoase si un molar. Molarul a trebuit distrus complet pentru ca era spart chiar pe jumatate, dar maselele de minte inca le mai am.

  5. Freaky. In ciuda cariilor mele inca ma mai pot salva. Sper sa-mi rezolv si eu cat mai de curand treburile mele. Cred ca o sa ma duc insa la Spitalul Militar sa fac asta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.