Pentru anul asta am pe lista de “to do” invatarea limbii Ruse, cel putin asta imi doream la sfarsitul anului trecut. Sa inveti o limba straina intr-un an de zile pare o provocare si aproape jumatate de an a trecut fara sa fi inceput ceva in acest sens. Dar sunt optimist, macar pot incepe cateva lectii simple pentru incepatori si faptul ca stiu cateva cuvinte si expresii ma va ajuta. Creierul nostru este ca un muschi, daca il “pui la treaba” devine din ce in ce mai puternic. Tehnologia de astazi ne usureaza viata, poatea prea mult. Cititul cartilor sau invatarea de lucruri noi asa cum obisnuiam in scoala a ajuns la coada prioritatilor. Fiecare are grijile lui si prea putin ii pasa de educatie, am dreptate?
Inainte de a incepe procesul de imbunatatire a capacitatii de concentrare si a memoriei de lunga durata, este important sa constientizam factorii care ne afecteaza in mod direct. Este vorba de: oboseala, stres si alimentatie. Prin urmare, primul lucru pe care ar trebui sa il facem este sa aducem cateva schimbari in viata noastra. Sa dormim mai bine, sa eliminam factorii de stres si sa ne imbunatatim alimentatia de zi cu zi.
Imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare
Sunt multe metode de imbunatatire a memoriei, cat si de marire a capacitatii de concentrare. Printre acestea se regasesc:
– lectura frecventa este o buna metoda de a tine creierul alert;
– somnul regulat permite sedimentarea informatiilor si regenerarea cerebrala;
– diferitele asocieri intre informatiile noi si elemente familiare faciliteaza revenirea la informatii atunci cand sunt solicitate;
– putem apela la suplimenta alimentare BIO care sprijina activitatea cerebrala.
Alimente benefice pentru creier, care ar trebui incluse in alimentatia noastra de zi cu zi sunt: fructe de padure, consumate simple sau cu nuci si avocado, 1 banana pe zi, oua, somon, 1 pahar cu vin rosu pe zi, cofeina, ciocolata amaruire, ceaiul verde, iaurtul, legumele cu frunze verzi (acestea sunt poate cele mai importante alimente benefice pentru creier), morcovii cruzi, cereale integrale, usturoiul. Dupa cum vedeti, aveti de unde alege. Unde mai pui ca sunt si gustoase. Exercitiile de imbunatatire a capacitatii de concentrare si a memoriei sunt generale, iar in timp, fiecare persoana isi poate dezvolta si concepe propriul set de exercitii, conform propriilor nevoi si perceptii.
Cateva sfaturi (daca imi permiteti):
– faceti exercitii fizice – acestea cresc nivelul de oxigen din creier si reduc riscul de tulburari care se soldeaza cu pierderea de memorie;
– pastrati relatii sociale sanatoase, armonioase, care nu va dezechilibreaza emotional;
– mentineti viu simtul umorului, distrati-va si petreceti timp cu persoane amuzante, cu simtul umorului dezvoltat;
– utilizati toate simturile pentru a imbunatati memoria (de exemplu, memorati aroma mancarii din restaurantul preferat, repetati cu voce tace ceea ce trebuie sa tineti minte);
– faceti exercitii pentru creier: organizati-va, pastrand liste, note, mentineti o agenda pentru programari;
– relaxati-va, dormiti mai mult, atat cat aveti nevoie si urmati o dieta care stimuleaza capacitatea de memorare;
– ascultati muzica preferata, diversificati in fiecare zi genul muzical.
Dezvoltarea concentrarii si imbunatatirea memoriei sunt procese indelungate, care necesita, in primul rand consecventa. Daca le veti face cu regularitate, rezultatele nu vor intarzia sa apara si va veti bucura de mai mult succes pe plan personal, dar mai ales, pe plan profesional.
Ca nota de incheiere, acum intelegeti de ce ne era asa usor sa invatam cand eram elevi/studenti? Nu aveam asa multe griji iar cele existente erau nesemnificative in comparatie cu cele din prezent.
Sursa imaginii: blog.aimgroup.ro