Inca suntem iobagi

.. sau poate mai rau. Orice roman care munceste legal stie ca statul impoziteaza peste 50% din venit. Pe de-o parte firma isi plateste taxele cu angajatii, pe de alta parte fiecare angajat isi plateste la randul lui darile catre stat. Indiferent ca vorbim de pensii, sanatate, TVA sau accize, toti le platim.

Sa luam un exemplu:

– un angajat munceste de 2700 de Lei pe luna, adica atat a negociat cu angajatorul;

– pe fluturas scrie “brut” de 2100 de Lei, statul deja si-a luat prima parte din bani prin taxarea angajatorului;

– angajatului ii raman, dupa impozitare, 1500 de Lei, “net”. Statul si-a luat din nou partea prin taxe gen: sanatate, fondul de pensii;

– la orice achizitie, contribuabilul da la stat 5-24% din valoarea produsului/serviciului, adica taxa pe valoarea adaugata. Angajatul poate are masina, poate fumeaza, poate consuma bauturi alcoolice si alte produse ce se considera “de lux”. Se impoziteaza si acestea, dar separat (accize). Sa nu uitam de restul taxelor lunare, trimestriale si anuale pe care trebuie sa le plateasca la stat.

Nu este greu sa-ti dai seama cu cat mai ramane un simplu angajat cu carte de munca, aproximativ 35-40% din salariul “brut”. Ne miram de ce pleaca multi din tara, ne miram de ce se lucreaza la negru, ne miram de ce nu sunt bani la vistieria tarii desi avem aproximativ 500 de taxe si impozite in Romania.

Iobagii (acum peste 300 de ani) plateau “zeciuiala” – 10% din ce produceau (in produse agricole) si cateva zile de munca pe saptamana pentru boier. Noi ramanem cu 35-40% din ce producem. Trista comparatia, stiu.

One thought on “Inca suntem iobagi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.