Presupun ca toti stiti zicala “daca nu ai un batran, sa ti-l cumperi”. Cand eram de-o schioapa, tot auzeam expresia asta la parinti, bunici sau la vecini. Cei care ati copilarit pe langa bunicii vostri, stiti la ce ma refer. Des se nimerea o vizita neasteptata a vreunei batrane vecine din capatul strazii, care avea un “cuvant” de spus in fata celor mici, printre care, zicala amintita mai devreme. In timp, m-am dumerit eu cum stau lucrurile cu zicala asta si tind sa le dau dreptate.. in felul meu. Batranii nostri sunt intelepti, au suferit, iar suferinta lor se prea poate sa le fi adus mai multa intelepciune. Iar pentru asta, ei se simt datori sa ne educe pe noi, tinerii. Ei au fost ca noi si stiu mai bine capcanele tineretii. Dar pe langa intelepciune au ramas si cu traume (foametea de exemplu) care ne pot dauna.
O sa tratez lucrurile ca pe un studiu de caz. Aveti libertatea sa confirmati sau sa infirmati observatiile mele si sunt sigur ca unele se potrivesc si in cazul vostru. Pare greu de crezut ca orice trauma traita sau razboaiele, implicit consecintele acestora, prin care au trecut bunicii ar putea sa afecteze viata nepotilor. De mult s-a stiut ca genele mutante se pot transmite ereditar, dar in cazul de fata este vorba despre altceva. Anumiti factori negativi din viata unor oameni (bunicii) modifica functionarea unor gene, intr-un mod atat de durabil, incat se transmite si la urmasii lor sarind peste o generatie. Orice rau ar fi patit bunicii, inevitabil vor resimti si nepotii.
Bagajul de cunostinte si influenta bunicilor se poate transmite si pe alte cai. Anul trecut vorbeam cu o prietena a carei bunica a facut foamete ani la rand in timpul celui de-al doilea razboi mondial si anii de dupa. Femeia a ramas cu traume si a insistat ca nepotica (prietena in cauza) sa fie hranita bine. Ce daca mancase deja, sa umple stomacul. Astfel prietena asta s-a ales cu probleme digestive pe viata. Este un banal exemplu pentru a intelege la ce ma refer.
Ma intorc la gene. Totul a inceput cu teoria, dupa care au venit si probele practice.
Multi geneticieni si-au pus problema continuitatii vietii pe pamant si consecintele, care aveau sa apara mai devreme sau mai tarziu, a traumelor suferite de milioane de oameni. Practic, au cautat “tapul ispasitor” responsabil de atatea boli, care s-au transmis pe cale ereditara. Studiile au inceput dinainte de anul 1900 si continua sa fie notate cauzele aparitiei bolilor din secolul nostru, precum: obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul, probleme de respiratie (cum ar fi astmul), depresia, boli neurologice, etc. Cauza lor nobila a primit si un nume: mostenire epigenetica transgenerationala. Cam greu de retinut, stiu. Ideea de baza ramane totusi.
Se pune urmatoarea intrebare: cum scapam noi de necazul asta, al bolilor dobandite pe cale ereditara? Buna intrebarea, stiu. Singurul lucru care imi vine in minte este o viata sanatoasa din punct de vedere fizic si psihic. Un fel de resetare al genelor pentru a opri transmiterea lor mai departe. In rest, optimismul si pofta pentru viata sunt musai.
Ps. este un subiect atat de amplu incat se poate filosofa ore in sir.