Ingeniozitatea romanilor

Prin 90 si ceva se puteau bucura si romanii de canalul cu filme HBO. Un canal american care difuza filme non-stop, daca nu ma insel a fost primul de genul asta din grila tv a romanilor. Americanii vor sa faca bani deci canalul era codat si trebuia sa platesti o suma de bani in plus la abonamentul lunar daca vroiai sa-l prinzi. Reprezentantii HBO au incercat fel si fel de metode de marketing pentru a-si vinde canalul. Tin minte ca intr-un timp veneau la usa cu sacosa de produse cosmetice/baie pe care le primeai cadou daca iti puneai HBO.

Romanii sunt ingeniosi, sunt fel si fel de bancuri sau glume pe tema asta, dar nu le insir acum. Eram in generala cand am vazut prima data un filtru HBO original si unul pirat. Ca pret era cat vreo 2-3 alocatii de elev, daca nu ma inseala memoria. Tin minte ca eram fascinat cum roteai un surub in mijlocul unei bobine si semnalul bruiat devenea clar. Eu am avut prima data HBO acum vreo 8 ani cand am schimbat furnizorul de servicii de televiziune si l-am primit gratuit plus canalele Discovery. Acum am receptoare montate pe televizoare si prind canalele pentru care platesc, dar cine are timp sa se uite la televizor?

Aceste filtre pirat erau facute de adolescenti care vroiau sa-si rotunjeasca veniturile. Dar tin minte ca dupa cativa ani nu mai functionau pentru ca se schimbase ceva in modalitatea de codare a semnalului. Acum 2-3 ani au aparut receptoarele digitale, cu ajutorul lor se receptioneaza sute de canale. Nu mai este nevoie de filtre pentru codarea canalelor pe bani, totul se rezolva din cartela receptoarelor.

Mai jos doua poze cu filtru pirat si filtru adevarat pentru receptia postului TV HBO. Ati prins filtre de genul?

ingeniozitatea-romanilor-filtre-hbo-pirat-01 ingeniozitatea-romanilor-filtre-hbo-pirat-02

One thought on “Ingeniozitatea romanilor”

  1. Imi amintesc ca am avut si eu. Bai si ce mai invarteam de surbul ala ca-mi parea ca nu se vede bine deloc. Era o intreaga aventura cum pierdeam filmul jucandu-ma cu filtru ala.
    Am dat pe el o caseta de muzica, ceva cu niste hituri dalea disco de nu-mi placeau, dar le primisem cadou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.