Interogari Facebook (Graph, FQL)

De cativa ani de zile ma joc ocazional cu uneltele pe care le pune la dispozitie site-ul de socializare Facebook. Am creat cateva aplicatii (simple, recunosc) si tab-uri pentru pagini. La inceput poate parea putin cam complicat, dar se gasesc pe internet o groaza de tutoriale si explicatii cum sa faci aplicatii. Totul tine de tine, sa ai rabdare si sa stii ce vrei sa faci cu aplicatia ta.

Cum se obtin ID-ul si alte informatii despre un utilizator

Intrati pe pagina profilului pentru care doriti sa obtineti ID-ul, in link veti observa nickname-ul utilizatorului (http://www.facebook.com/NICKNAME). Script-ul de mai jos returneaza un obiect cu urmatoarele valori: id, first_name, gender, last_name, locale, name, username. Daca utilizatorul cautat dupa nickname nu exista primiti eroare 400 (Bad Request)

<?php
$fb = file_get_contents('https://graph.facebook.com/NICKNAME');				
$fb = json_decode($fb);

Cum se obtin ID-ul si alte informatii despre o pagina

Mai sus am explicat cum se obtine nickname-ul unui utilizator, acelasi lucru se aplica si paginilor, dar rezultatul contine mai multe informatii: id, can_post, category, category_list (id, name), checkins, cover (cover_id, offset_x, offset_y, source, id), has_added_app, is_community_page, is_published, likes, link, location (latitude, longitude), name, parking (lot, street, valet), phone, talking_about_count, username, website, were_here_count.

Cum se obtin numarul de like-uri, comentarii si share-uri pentru un link

Cu ajutorul FQL (Facebook Query Language) se pot obtine multe informatii folositoare, eu prezint doar modalitatea prin care se face o cerere de informatii. In exemplul de fata vreau sa stiu numarul de like-uri, comentarii si share-uri pentru un articol de pe blog. Rezultatul este un obiect cu urmatoarele valori: url, share_count, like_count, comment_count, total_count.

<?php
$fql = "SELECT url, share_count, like_count, comment_count, total_count
		FROM link_stat 
		WHERE url = 'http://www.ddumi.ro/constanta-free-tour'";
$fb = file_get_contents('https://api.facebook.com/method/fql.query?format=json&query=' . urlencode($fql));			
$fb = json_decode($fb);

O sa actualizez pagina pe parcurs cu noi informatii utile.

One thought on “Interogari Facebook (Graph, FQL)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.