Al doilea bombardament (care a fost si cu bombe incendiare) a avut loc la 15 august 1944 fiind lovita grav Universitatea, atunci a fost distrusa si cladirea de alaturi a “Cartii Romanesti”. Bombardierele engleze vopsite in negru si purtand numele de “vaduvele negre” care actionau dupa ce lansasera “strugurii luminosi”, adica ciorchini de rachete purtate de parasute, care luminau asa de puternic incat se vedea ca ziua, ingaduind lansarea bombelor pe tintele alese. Spectacolul era inspaimantator, avea ceva apocaliptic.
Fragmentul de mai devreme descrie un moment din al doilea razboi mondial cand Bucuresti a fost bombardat puternic de aliati. Astfel de fragmente imi pun imaginatia la lucru. Incerc sa-mi imaginez ce au simtit oamenii acelor vremuri, cum traiau, ce mancau si alte aspecte ale rutinei zdruncinate de cate un eveniment ce urma sa ramana in istorie. Istoria mi-a placut de cand ma stiu. Nu retin ani, luni, nume sau alte detalii. Imi raman intiparite in minte diverse detalii si esenta evenimentului. Din fragmentul de mai devreme m-a marcat ideea avioanelor vopsite in negru si modalitatea prin care bombardau Bucurestiul noaptea. Un spectacol apocaliptic ce nu poate fi uitat de cei care l-au trait pe propria piele.
hai sa facem o lista a senzorilor nostrii: vaz, miros, auz, simt palpabil, gust. Ma indoiesc ca “7D” stimuleaza mai mult de 3 senzori, restul e doar un nume pompos
de aia am zis “asa-zisul”, smart ass
Mi-ar placea sa vad un film istoric in asa-zisul 7D.