Masina de scris Olympia SM-9

In urma unei donatii am in casa o masina de scris mecanica fabricata in Germania. Este prima masina de scris pe care pun mana si am placerea de a o testa. Cu greu am gasit un manual, are in jur de 50-70 de ani vechime. Pana la urma am invatat singur ce face fiecare buton sau parghie. In fond este o masinarie mecanica care funcioneaza pe baza unor parghii si arcuri de metal.

Este usor sa scrii un document la calculator, dar cand vine vorba de o masina de scris mecanica situatia este putin diferita. Esti limitat de capacitatea masinii de scris, nu poti scrie simultan doua litere sau orice combinatie de litere, cifre sau semne de punctuatie. Asa ca esti nevoit sa scrii “batraneste”, litera cu litera. Este cam zgomotoasa si functioneaza cu role imbibate cu tus. Am cautat pe internet astfel de role, dar diferenta de preturi intre magazine m-a facut sa rad. Imaginati-va ca aceleasi role la un magazin costa aproximativ 7 lei, dar la altul le gasiti la 24 de lei.

Cand se termina banda de pe o rola trebuie sa le inversez pozitia intre ele, inca n-am gasit daca se poate dirija directia de rulare a benzii cu tus. Nu stiam ca as putea fii atat de incantat de o masina de scris, probabil pentru ca este atat de veche si inca functioneaza. Are o istorie si a fost facuta sa dureze. Este o versiune portabila si poti scrie in doua culori (negru si rosu), in partea dreapta a tastaturii este un comutator pentru culoarea scrisului.

masina-de-scris-olympia-sm-9-01 masina-de-scris-olympia-sm-9-02 masina-de-scris-olympia-sm-9-03

7 thoughts on “Masina de scris Olympia SM-9”

 1. Vând: Mașina de scris Consul – 150 RON
  Mașina de scris Olympia Splendida
  – 150 RON
  Mașina de scris Adler – 400 RON
  Pe ce adresa de e-mail va pot trimite fotografii ale mașinilor de scris ?

 2. Salut, cum e cu rolele acelea, trebuie sa cumpar tus separat si role separat? Sau rolele deja contin tus, iar cand se termina, le schimb cu totul. Eu am tot o Olympia, dar model mai nou. Merci!

  1. aceste role sunt de unica folosinta, banda este deja impregnata cu tus si cand se termina le arunci 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.