In fiecare an, pe langa zilele de pomenire a mortilor, mai sunt doua sarbatori (Mosii de iarna si Mosii de vara) in care crestinii ortodocsi sfintesc diferite produse alimentare si le impart la cei saraci. Cand zic produse alimentare ma refer la pachete cu mancare, coliva, vin sau suc si pilaf dulce cu fructe de sezon. Parintii mei sunt conservatori si le place sa pastreze traditia, de cand ma stiu in ziua Mosiilor de vara (cu o zi inainte de sarbatoarea Rusaliilor) ei pregatesc castroane din lut umplute cu pilaf dulce si cirese + capsuni, o cana de lut cu vin sau suc, putina coliva intr-un pahar si o lumanare aprinsa (pentru sufletul raposatilor morti fara lumanare). Bucatele sunt sfintite la biserica si impartite noua celor apropiati (rude).
Celor saraci le pregatesc pachete cu sandwich-uri, biscuti, fructe si alte maruntisuri. De Mosii de vara se leaga cirese de toarta canile de lut, o traditia intalnita in Moldova si Muntentia (poate este si in alte regiuni si nu stiu eu). Poamana trebuie sa fie calda, se spune ca este primita mai bine de cei pomeniti.
In jurul acestei sarbatori si a Rusaliilor (duminica, luni si marti) sunt multe superstitii pe care daca as incepe sa le insir o sa va plictisesc 🙂