Noaptea alba a muzeelor (2012)

Cunoscutii stiu ca am o slabiciune pentru istorie. Sunt fascinat de oamenii din trecut, cum gandeau, cum traiau si cum priveau viata pe vremea aia. Ieri seara a fost noaptea alba a muzeelor, un eveniment national cand toate muzeele lasa orice doritor sa le calce pragul fara sa-i taxeze. Este o ocazie pe care n-am ratat-o anul trecut si n-as fi vrut nici anul asta.

Am revazut obiecte care le-au apartinut unor oameni acum mult timp si ma gandeam ca acele obiecte erau varful tehnologiei atunci, dar pentru noi sunt atat de rudimentare. In muzeul marinei erau costumatii de marinari, nu stiu cati dintre voi au observat ca erau facute pentru oameni de aproximativ 1,60cm inaltime. Nu va ganditi ca sunt haine facute pentru manechine, vorbesc de costumatie de acum 70-170 de ani veritabile. Vremurile erau grele si automat oamenii erau scunzi. Acum in secolul XXI avem hrana din abundenta, medicamente aproape pentru orice problema/boala, toate aceastea plus altele insumate ne-au ridicat nivelul de trai care automat se resimt in durata sperantei de viata.

Poze n-am sa va arat, in fond am fost sa vizitez muzee nu sa pierd seara chinuindu-ma sa prin ceva cadre bune. Si daca faceam poze ce rezolvam? Cati dintre cei de aseara care faceau poze la orice o sa le revada pre curand? candva? sa fim seriosi.

Am ramas surprins sa vad ca printre oamenii de rand care isi adusesera copii la muzeu se strecurasera si specimene de umplutura. Probabil inainte de a iesi in club trebuiau sa bifeze pe lista de “evenimente culturale” si faptul ca au vizitat un muzeu. Nu te duci la muzeu unde e plin de copii imbracat ca de club cu sanii iesiti pe jumatate afara, pantaloni rupti in toate partile sau ca sa escaladezi statui pentru 2-3 poze. Istoria nu este un obiect langa care te afisezi si te pozezi spre amuzament. Trecut ne este dat sa-l cunoastem si ceea ce nu cunostem trebuie respectat.

Dupa miezul noptii am terminat ce ne propusesem sa vizitam si ne-am retras in club Doors pentru ceva muzica de ascultat si putin alcool. In fond era sambata seara, era devreme si nu se grabea nimeni acasa.

One thought on “Noaptea alba a muzeelor (2012)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.